Kinderen Fukushima worden getest op schildklierproblemen

09/10/11 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

De Japanse prefectuur Fukushima, waar in maart een zware kernramp plaatsvond, is zondag gestart met medische onderzoeken bij 360.000 kinderen.

Kinderen Fukushima worden getest op schildklierproblemen

© EPA

De Japanse prefectuur Fukushima, waar in maart de zwaarste kernramp sinds Tsjernobyl plaatsvond, is zondag gestart met medische onderzoeken bij 360.000 kinderen om na te gaan of de kinderen te kampen hebben met schildklierproblemen.

Veel ouders waren vragende partij voor zo'n medisch onderzoek. Na de ramp zouden inwoners uit naburige gebieden last hebben van verschillende problemen met de schildklier. De kinderen in kwestie zullen voor de rest van hun leven op regelmatige basis onderzocht worden.

Hormonale en schildklierproblemen

Uit een andere niet-officiële studie, uitgevoerd door dokters in de regio van Fukushima, blijkt dat 10 van de 130 onderzochte kinderen last hebben van hormonale en schildklierproblemen. De dokters kunnen op dit moment echter niet zeggen of er een verband bestaat tussen de gezondheidsproblemen en de kernramp.

Op 11 maart werd het noordoosten van Japan getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Zo'n 20.000 mensen kwamen om of zijn nog steeds vermist. Het natuurgeweld veroorzaakte een zware kernramp in Fukushima. (Belga/INM)

Onze partners