Kinderarbeid stijgt enorm door Syrische oorlog

06/07/15 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De Syrische oorlog heeft niet alleen tienduizenden doden en gewonden gemaakt. Er zijn nog andere, vergeten slachtoffers. Een nieuw rapport waarschuwt voor de enorme stijging van de kinderarbeid.

Kinderarbeid stijgt enorm door Syrische oorlog

Syrische jongen verkoopt brood in Aleppo © Reuters

Wat in 2011 begon als een confrontatie tussen prodemocratische activisten en de gevestigde dictatuur van president Bashar al-Assad groeide uit tot een bittere burgeroorlog waarin vier verschillende gewapende groeperingen betrokken zijn en die tal van andere landen in de regio heeft doen wankelen.

Miljoenen Syriërs balanceren op de rand van de hongerdood en, op de Palestijnen na, is er geen grotere groep mensen op de vlucht dan de Syriërs.

Enige kostwinner

Maar de oorlog heeft nog slachtoffers gemaakt, die veel minder vaak de krantenkoppen halen. Het VN-Kinderfonds (Unicef) en de ngo Save the Children brachten zopas een rapport uit over de enorme stijging van kinderarbeid in de hele regio.

Syrische vluchtelingen

Syrische vluchtelingen © Reuters

In een persbericht dat vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman werd verstuurd, waarschuwen de agentschappen dat 'de kinderen van Syrië een zware prijs betalen voor het falen van de wereld om een einde te maken aan het conflict.'

Het rapport stelt dat in Syrië in meer dan driekwart van de ondervraagde gezinnen de kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. In Jordanië zijn meer dan de helft van de kinderen van Syrische vluchtelingen mede- of enige kostwinner voor hun gezin, en in sommige delen van Libanon werden kinderen van zes jaar oud gesignaleerd die moesten werken.

Straatwerkers

Delen

Voor het uitbreken van de oorlog werd Syrië beschouwd als een middeninkomensland dat zijn inwoners een behoorlijke levensstandaard kon bieden.

Kinderen worden onder meer ingezet in de landbouw, in autogarages of gaan aan de slag als huishoudhulp. Straatwerk is echter de meest voorkomende en tevens de meest gevaarlijke vorm van kinderarbeid. Een recente studie in twee belangrijke steden in Libanon bracht 1.500 minderjarige straatwerkers in kaart. 73 procent kwam uit Syrië.

'De meest kwetsbare van alle werkende kinderen zijn zij die betrokken zijn in het gewapende conflict, in illegale activiteiten zoals de georganiseerde bedelarij of kinderhandel, of slachtoffers van seksuele uitbuiting', staat te lezen in het bericht.

Spooksteden

Voor het uitbreken van de oorlog werd Syrië beschouwd als een middeninkomensland dat zijn inwoners een behoorlijke levensstandaard kon bieden. Meer dan 90 procent van de mensen was er geletterd.

Vier op de vijf Syriërs leven onder de armoedegrens, 7,6 miljoen mensen zijn op de vlucht. Volgens gegevens van het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR) zijn 3,3 miljoen mensen het land ontvlucht. Zij wonen in kampen of geïmproviseerde schuilplaatsen in de buurlanden.

Kinderarbeid stijgt enorm door Syrische oorlog

© Reuters

Hele steden en dorpen zijn gereduceerd tot spooksteden waardoor bedrijven en industrieën instortten en de werkloosheid gestegen is van 14,9 procent in 2011 naar 57,7 procent vandaag.

Volgens experts komt het dan ook niet als een verrassing dat steeds meer kinderen de kostwinnaar worden in de hoop hun families in leven te houden. Volgens het rapport gaan momenteel 2,7 miljoen Syrische kinderen niet naar school. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners