Kind enige overlevende vliegtuigcrash Libië

12/05/10 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Een Airbus A330 van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah is woensdag neergestort tijdens het landen in de Libische hoofdstad Tripoli. Van de 104 inzittenden kwamen er 103 om het leven. Onder hen 61 Nederlanders. Enkel een Nederlandse jongen van negen jaar overleefde de crash.

Kind enige overlevende vliegtuigcrash Libië

© Reuters

Het toestel, dat onderweg was van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tripoli, stortte omstreeks 6u plaatselijke tijd neer tijdens het landen in Tripoli.

De oorzaak van de crash is nog onbekend, maar een terreurdaad wordt uitgesloten.

Overlevende

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 104 inzittenden, 93 passagiers en 11 Libische crewleden. Onder de passagiers waren voornamelijk Libiërs en meerdere Britten en Zuid-Afrikanen, maar ook 61 Nederlanders. Dat bevestigt de alarmcentrale van de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB.

Enkel een Nederlands kind overleefde de ramp. Donderdag bleek het om de negenjarige Ruben uit Tilburg te gaan. Hij liep botbreuken op, maar is buiten levensgevaar.

Er waren twee groepen Nederlanders aan boord: een groep zou in Tripoli overstappen op een ander vliegtuig dat hen naar Brussel zou brengen, een andere groep zou vanuit Tripoli naar Düsseldorf doorvliegen.

De alarmcentrale van de ANWB gaat zich voorbereiden op de repatriëring van de slachtoffers. Hoe en wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Belgisch slachtoffer

De Belgische federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken liet in eerste instantie weten dat er waarschijnlijk geen Belgen aan boord waren, maar woensdagavond bleek dat er toch een Belgisch slachtoffer viel.

Omdat een aantal van de passagiers wel als eindbestemming Brussel hadden, heeft Brussels Airport een Passenger Information Centre opgericht. Vrienden en families met vragen kunnen bellen naar 0032 (0)2 753 73 00.

Onze partners