Kim Jong-un: ‘schrijven aan nieuw hoofdstuk van relaties met Zuid-Korea’

Kim Jong-un © Reuters

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd op hoog niveau gesprekken te willen aangaan met Zuid-Korea. ‘We moeten schrijven aan een nieuw hoofdstuk in de relaties tussen het noorden en het zuiden’, zou het geluid hebben.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in zijn nieuwjaarstoespraak opvallend verzoenende taal gesproken. Hij liet onder andere verstaan dat hij er geen graten in ziet om op hoog niveau gesprekken aan te gaan met de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye.

In de televisietoespraak – zijn derde in totaal – zei Kim: “er is geen reden waarom we niet op het hoogste niveau met elkaar zouden spreken”, maar alles hangt af van “de stemming en de omstandigheden”, klonk het vervolgens wel.

Voorstel Zuid-Korea

Volgens het nieuwsagentschap Yonhap verklaarde Kim ook dat Pyongyang streeft naar een kentering in de relaties tussen beide Korea’s, die officieel nog steeds in oorlog zijn na het einde van het conflict van 1950-1953. “We moeten schrijven aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de relaties tussen het noorden en het zuiden”, zo zou hij hebben gezegd.

De verklaring van de Noord-Koreaanse leider komt er vier dagen nadat Zuid-Korea al een opening creëerde. Seoel stelde toen al voor om in januari gesprekken op te starten. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content