Kim Jong-un benoemd tot opperbevelhebber Noord-Koreaanse leger

31/12/11 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

In Noord-Korea is Kim Jong-un benoemd tot opperbevelhebber van het leger. Verwacht wordt dat de jongste zoon van de overleden Kim Jong-il de komende tijd nog andere sleutelposten zal erven.

Kim Jong-un benoemd tot opperbevelhebber Noord-Koreaanse leger

© epa

Kim Jong-un, de jongste zoon en aangeduide opvolger van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, is benoemd tot opperbevelhebber van het volksleger. Dat heeft de communistische partij beslist, aldus het officiële Noord-Koreaanse nieuwsagentschap.

De aanduiding tot bevelhebber van het leger van 1,2 miljoen mensen is een nieuwe stap in de machtsoverdracht in het communistische land. Verwacht wordt dat Kim Jong-un de komende tijd nog andere sleutelposten zal erven, zoals die van secretaris-generaal van de partij en voorzitter van de Nationale Defensiecommissie, het hoogste beslissingsorgaan van het land.

Kim Jong-un werd eerder deze week al uitgeroepen tot "opperste leider" van Noord-Korea.

"Idiote politici"

De machtswissel zal niet gepaard gaan met een wijziging van de politieke koers. Zuid-Korea en "andere idiote politici in de wereld" hoeven geen veranderingen in Noord-Korea te verwachten, zo haalden de staatsmedia de Nationale Defensiecommissie aan.

Kim Jong-il, die Noord-Korea gedurende 17 jaar leidde, stierf op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval. (Belga/VF)

Onze partners