Kim Jong-un aanvaardt Trumps uitnodiging om naar VS te reizen

VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore, 12 juni 2018 © REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de uitnodiging van Amerikaans president Donald Trump om op bezoek te komen in de Verenigde Staten aanvaard. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. Trump zou er ook akkoord mee zijn gegaan om af te zakken naar Pyongyang.

Kim Jong-un nodigde Trump uit om Pyongyang te bezoeken op een geschikt tijdstip en Trump nodigde Kim Jong-un uit om de VS te bezoeken. De twee topleiders aanvaardden met plezier elkaars uitnodigingen, ervan overtuigd dat het een nieuwe belangrijke gelegenheid zal zijn voor verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS’, luidt het.

Volgens KCNA hadden Kim en Trump tijdens hun ontmoeting ‘een openhartige gedachtewisseling’ over het beëindigen van ‘de decennialange vijandige relaties tussen Noord-Korea en de VS’ en waren er ‘diepgaande discussies’ over ‘permanente en duurzame vrede.’

‘Kim Jong-un prees de wil en het enthousiasme van de president om zaken op een realistische manier op te lossen, door dialoog en onderhandelingen’, klinkt het.

De Noord-Koreaanse leider waarschuwde Trump volgens KCNA wel dat, om de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland te bereiken, beide landen ‘zich moeten onthouden van elkaar op te hitsen.’ Daarnaast moeten er ‘praktische maatregelen’ worden genomen, zoals het ‘stopzetten van de irritante en vijandige militaire acties tegen elkaar’.

Volgens KCNA begreep Trump het standpunt van Kim en maakte hij zijn intentie bekend om de gezamenlijke Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea stop te zetten ’tijdens een periode van welwillendheid voor een dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.’ Daarnaast beloofde Trump ook veiligheidsgaranties en het opheffen van sancties, luidt het.

Trump had dinsdag zelf al te kennen gegeven dat hij de militaire manoeuvres met Zuid-Korea, die hij ‘war games’ (oorlogsspelletjes) noemde, zou stopzetten. Daarmee leek hij de regering in Seoel, die om verduidelijking vroeg, te verrassen.

De Amerikaanse president zei ook dat de Noord-Koreaanse leider had beloofd om een grote testsite voor raketmotoren te vernietigen. Die belofte kwam er pas na de ondertekening van de gezamenlijke verklaring en is daar dus niet in vervat. De beslissing wordt woensdag niet vermeld door KCNA.

Trump bedankt Kim voor ‘moedige stap naar mooie toekomst’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag (lokale tijd), tijdens zijn korte stop op Hawaï op de terugweg van Singapore, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op Twitter bedankt “voor het nemen van de eerste stap naar een mooie toekomst voor zijn volk”. “Onze nooit eerder voorgekomen ontmoeting – de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president en een leider van Noord-Korea – bewijst dat echte verandering mogelijk is! “

“De wereld heeft een grote stap gezet weg van een potentiële nucleaire catastrofe! Geen raketlanceringen, nucleaire tests of research meer! “, luidt het voorts onder meer nog. “Dank u, Voorzitter Kim, onze dag samen was historisch! ” Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA berichtte eerder op woensdag, met een dag vertraging, voor het eerst over de “succesvolle” ontmoeting tussen Trump en Kim in Singapore. Beide leiders hadden “een openhartige gedachtewisseling” over het beëindigen van “de decennialange vijandige relaties tussen Noord-Korea en de VS” en er waren “diepgaande discussies” over “permanente en duurzame vrede”. “Kim Jong-un prees de wil en het enthousiasme van de Amerikaanse president om zaken op een realistische manier op te lossen, door dialoog en onderhandelingen.” Volgens KCNA aanvaardden beide leiders ook elkaars uitnodigingen om op bezoek te komen.

Partner Content