Kim Jong-il begraven (video)

28/12/11 om 07:16 - Bijgewerkt om 07:16

De begrafenis van de pas overleden Noord-Koreaanse 'Geliefde Leider' was een strak geregisseerde ceremonie. Geen enkele buitenlandse delegatie werd uitgenodigd.

De Noord-Koreaanse staatstelevisie is rond 14 uur plaatselijke tijd begonnen met het uitzenden van beelden van de staatsbegrafenis van Kim Jong-Il. Het uitvaartdefilé door hoofdstad Pyongyang duurde 3 uren, aldus een verantwoordelijke van het regime. De "Geliefde Leider" overleed op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De begrafenisstoet eindigde na een defilé door de besneeuwde straten van de hoofdstad Pyongyang aan het Kumsusan-mausoleum. Honderdduizenden mensen stonden langs de kant van de weg om de "Generaal" te bewenen; sommigen vielen zelfs op de knieën.

Bij de terugkeer naar het plein met het mausoleum, waar tienduizenden soldaten en burgers aanwezig waren, defileerde de erewacht en werd het volkslied gespeeld door een militair orkest. Het verarmde land, dat zijn bevolking onvoldoende voedsel kan
leveren, heeft een leger dat 1,2 miljoen manschappen telt en een atoombom
heeft.

De eerste beelden toonden een zwarte limousine met een groot portret van de overleden sterke man van het regime, die langs tienduizenden militairen rijdt. Daarna volgt een limousine met een groot boeket witte bloemen, vervolgens een wagen met de zwarte kist, bedekt met een rode vlag van de Koreaanse Arbeiderspartij.

Rechts naast de lijkwagen loopt Kim Jong-Un, zoon en opvolger van Kim Jong-Il. Achter Kim Jong-Un loopt zijn invloedrijke oom Jang Song-Thaek.

Kim Jong-Il wordt bijgezet in het mausoleum dat opgetrokken werd voor zijn vader Kim Il-Sung, de charismatische oprichter van het communistische Noord-Korea en voorganger van Jong-Il. De immense populariteit en personencultus rond Il-Sung, die zijn strepen verdiend had in de guerilla-oorlog tegen Japan, leverde hem het eeuwige presidentschap op. Daardoor kon zoon Kim Jong-Il nooit president genoemd worden, dat werd dus "Geliefde Leider".

De nieuwswebsite van The Age zendt de beelden van de staatstelevisie uit.

Kim Jong-Il leidde Noord-Korea met ijzeren vuist vanaf 1994, toen zijn vader, Kim Il-Sung, de , stierf.
(Belga/SD)

Onze partners