Kiezers haken af uit woede over politici

27/12/13 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

Niet verveling of een gebrek aan interesse, maar woede over de politici is de reden dat kiezers in Groot-Brittannië zich afkeren van de politiek.

Kiezers haken af uit woede over politici

De Britse premier David Cameron argumenteert in het Lagerhuis voor militair ingrijpen in Syrië. © Reuters

Bijna de helft van de Britse kiezers is woedend op de politici, zo blijkt uit een onderzoek van The Guardian naar de nieuwe kloof tussen stemgerechtigden en de democratie.

De kwaliteitskrant wil weten waarom altijd maar minder mensen hun stem uitbrengen bij de verkiezingen, vooral bij de min dertigjarigen. Bij de laatste verkiezingen stemden nog 76 procent van de 65-plussers tegenover 46 procent van de leeftijdsgroep 18 tot 24-jarigen.

De enquête vraagt de deelnemers om hun houding ten opzichte van de politiek te omschrijven in één woord. Liefst 47 procent antwoordt met 'woede' terwijl 25 procent het houdt bij 'verveling'.

Niet meer dan 16 procent voelt 'respect' voor politici en 2 procent zegt dat ze door hen 'geïnspireerd' worden. De ondervraagden zeggen dat ze vooral boos zijn over politici die hun beloften niet nakomen.

Het onderzoek wijst nog uit dat de Britten graag en vaak met vrienden of familie over politiek praten: 62 procent van de ondervraagden doet dat minstens één keer in de twee weken en 29 procent bijna elke dag.

Ondanks de opkomstplicht groeit ook in ons land het aantal mensen dat niet gaat stemmen. Bij de lokale verkiezingen in 2012 ging 15 procent van de Vlamingen niet stemmen. In 2006 was dat nog 9,6 procent. In Brussel bleef in 2012 17,1 procent thuis tegenover 13 procent bij de vorige verkiezingen. (EE)

Onze partners