Kiev heeft 166 miljoen euro vrijgemaakt voor haar 'Berlijnse muur'

16/05/15 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:12

Bron: Knack

De regering van het noodlijdende Oekraïne heeft vier miljard hrivna (166 miljoen euro) vrijgemaakt voor de constructie van haar "Russische muur."

Kiev heeft 166 miljoen euro vrijgemaakt voor haar 'Berlijnse muur'

© Belga Image

De hedendaagse versie van de Berlijnse Muur moet de grens met Rusland en met het schiereiland Krim versterken. Bedoeling is de door Kiev veronderstelde "Russische agressie" in te perken, in het bijzonder te verhinderen dat Moskou de separatisten in de volksrepublieken Donetsk en Loegansk (verder) kan steunen met militair materieel. Dat meldde de Oekraïense krant Oekrajinska Pravda.

Behalve geulen aan de grens, om de doortocht van tanks te verhinderen, komen er ook 17 meter hoge wachttorens, beveiligingscamera's en een alarmsysteem.

Chinese muur acherna

Met een gemeenschappelijke Oekraïens-Russische grens van 2.500 kilometer gaat de "Muur" zoetjes de Chinese Lange Muur achterna en wordt hij langer dan zijn bekende hedendaagse tegenhangers: de muur in de VS om migranten uit Mexico te ontmoedigen en de Israëlische "apartheidsmuur" met de bezette Palestijnse gebieden.

Gehoopt wordt dat de Oekraïense "Muur" in 2018 afgewerkt zal zijn.

Het grensplan was door de Oekraïense regering op 14 april goedgekeurd. Eerdere pogingen om een barrière tegen Rusland op te richten, mislukten door een manifest gebrek aan cash.

Het idee komt oorspronkelijk uit de koker van de Oekraïens-Joods-Zwitserse oligarch Ihor Kolomojsky, de onlangs afgezette gouverneur van de oblast Dnipropetrovsk en de financier van een resem uiterst rechtse "zelfverdedigingsbataljons". Zijn voorstel vond goedkeuring bij president Petro Porosjenko en premier Arseny Jatsenjoek. Destijds werd het kostenplaatje geraamd op 66 miljoen euro. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners