Khaddafi wil met migratie en terrorisme EU onder druk zetten

11/03/11 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:47

Hij zegt dat hij onder andere zijn beleid tegenover Al-Qaeda zou hij moeten herzien als Europa de stabiliserende rol van Libië in de regio niet langer erkent en steunt.

Khaddafi wil met migratie en terrorisme EU onder druk zetten

© Huseyin Dogan/Reuters

De Libische leider Muammar Khaddafi probeert de Europese leiders die vrijdag in Brussel samenkomen om mogelijke sancties tegen zijn regime te bespreken, onder druk te zetten. Hij zegt dat hij niet langer de illegale migratie en het terrorisme zal bestrijden.

Onder andere zijn beleid tegenover al-Qaida zou hij moeten herzien als Europa de stabiliserende rol van Libië in de regio niet langer erkent en steunt. Ook de jaarlijks clandestien naar Europa migrerende Afrikanen zou hij niet langer tegenhouden.

De Europese leiders zullen onder andere over een no-flyzone, of een vliegverbod, boven Libië praten. Groot-Brittanië en Frankrijk, dat als eerste de Libische Nationale Raad als legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk erkende, tonen zich voorstander van een militaire tussenkomst. De andere lidstaten zijn terughoudender wat deze optie betreft. Met deze demarche wekte Frankrijk de wrevel op van de andere lidstaten.

Onze partners