Khaddafi waarschuwt voor no-flyzone

09/03/11 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Een no-flyzone zal volgens de Libische leider de ware intentie van de Westerse landen duidelijk maken, namelijk de controle over Libië en zijn olievelden verwerven.

Khaddafi waarschuwt voor no-flyzone

© Ahmed Jadallah/Reuters

Als het Westen een no-flyzone instelt boven Libië dan zal het Libische volk de wapens opnemen tegen hen, waarschuwt de Libische leider Muammar Khaddafi. Een no-flyzone, een vliegverbod voor militaire vliegtuigen, moet de Libische bevolking beschermen tegen luchtaanvallen van het regime van Khaddafi. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voor een no-flyzone via een VN-resolutie, maar Rusland is tegen. De maatregel houdt immers een militaire interventie in, met onder meer het uitschakelen van de Libische luchtafweer.

"Zo'n beslissing zal de ware intentie van die landen duidelijk maken: namelijk de controle over Libië en zijn olievelden verwerven," zei Khaddafi woensdag op de Turkse omroep TRT.

Complot

In een verklaring die in de nacht van dinsdag op woensdag werd uitgezonden op de Libische staatstelevisie, had Khaddafi het Westen al beschuldigd van een samenzwering tegen zijn land om de controle over de olievelden te krijgen. Ook wees hij opnieuw met beschuldigende vinger naar Al-Qaeda, dat volgens hem achter de opstand tegen zijn regime zit.

"De koloniale landen beramen een complot om het Libische volk te vernederen, het tot slavernij te dwingen en de olie te controleren", zei Khaddafi. Hij kwam strijdlustig voor de dag en lijkt dus niet van plan om te onderhandelen met de oppositie.

Gevechten

AFP heeft dinsdag nieuwe beelden vrijgegeven van gevechten tussen troepen van Khaddafi en de opstandelingen nabij de oliehaven Ras Lanuf.

Sinds de uitbraak van de opstand in Libië bijna drie weken geleden zijn vermoedelijk al meer dan 1.000 mensen om het leven gekomen. Uit schattingen van de VN blijkt dat meer dan 200.000 mensen het land zijn ontvlucht.

Onze partners