Khaddafi verliest steun in Libië

© reuters

Terwijl de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de violen stemmen over een gemeenschappelijke reactie op het geweld in Libië, keren Libische militairen en hoge regeringsverantwoordelijken Khaddafi de rug.

Verschillende steden in Libië, waaronder Benghazi en Sidra, zijn in handen gevallen van de manifestanten na deserties in het leger. Dat heeft de Internationale Federatie van Liga’s voor de Mensenrechten maandag gezegd.

Getuigen meldden daarnaast aan het Franse persagentschap AFP dat de Libische politie zich zondagmiddag ook heeft teruggetrokken uit Zawia, zo’n 60 km ten westen van Tripoli, met algemene chaos als gevolg. Er is sprake van diefstallen, overvallen en gewelddadigheden.

Ook Tobroek, Misratah, Khoms, Tarhuna, Zaiten en Zuara zouden in handen zijn gevallen van de manifestanten.

Minister neemt ontslag
Volgens de Internationale Federatie van Liga’s voor de Mensenrechten hebben zich, naast militairen en topdiplomaten, ook hoge verantwoordelijken van het regime aangesloten bij de protestbeweging die het vertrek van Khaddafi eisen.

De Libische minister van Justitie zou intussen zijn opgestapt “uit protest met het overdreven gebruik van geweld” tegen de manifestanten in Libië, zo meldt de Libische krant Quryna.

Een nieuwe balans van de ngo Human Rights Watch gewaagt van 223 doden sinds het begin van de protesten in Libië.

Europese reactie
Maandag vond er een bijeenkomst plaats van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Zij probeerden een gemeenschappelijke reactie te formuleren op de gewelddadige aanpak van het regime van kolonel Khaddafi.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton veroordeelde zondag in naam van de Europese Unie al het geweld tegen de vreedzame betogers.

Khaddafi vlucht
Kolonel Khaddafi zou ondertussen het land verlaten hebben. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, is hij onderweg naar Venezuela.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content