Khaddafi: "Stop barbaars offensief tegen Libië"

29/03/11 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

De Libische leider vergelijkt het offensief met de militaire campagnes van Adolf Hitler in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Khaddafi: "Stop barbaars offensief tegen Libië"

© EPA

De Libische leider Muammar Khaddafi heeft de zogenaamde 'contactgroep' over Libië, die dinsdag in Londen vergadert, opgeroepen een einde te stellen aan hun "barbaarse offensief" tegen zijn land.

Khaddafi vergeleek de luchtaanvallen op zijn artillerie en grondtroepen ook met de militaire campagnes van Adolf Hitler in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Laat Libië aan de Libiërs. Jullie zijn bezig met de uitroeiing van een vreedzaam volk en de vernietiging van een land in ontwikkeling", zegt hij in een brief die werd gepubliceerd door het officiële Libische persbureau Jana.

"Het lijkt erop dat jullie in Europa en Amerika niet bewust zijn van het helse, barbaarse offensief, dat lijkt op de campagnes van Hitler toen hij Europa binnenviel en Groot-Brittannië bombardeerde."

Contactgroep

De contactgroep, bestaande uit een veertigtal delegaties waaronder de VN, de NAVO, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga, vergadert dinsdag in Londen voor het eerst over Libië.

De groep is verantwoordelijk voor de politieke sturing van de internationale operatie tegen het Khaddafiregime, en voor de voorbereiding van het tijdperk na Khaddafi. De NAVO neemt het bevel over het militaire luik van de operatie.

Opmars

De opstandelingen in Libië zijn de voorbije dagen opgerukt in westelijke richting, gesteund door de luchtaanvallen van de internationale coalitie, maar hun opmars stokte op enkele tientallen kilometers van Sirte, de geboorteplaats van Khaddafi.

De stad is volgens internationale media nog steeds in handen van de troepen van Khaddafi.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners