Khaddafi: "Ik kan niet aftreden, ik ben geen president"

02/03/11 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

De Libische leider Muammar Khaddafi waarschuwt voor "duizenden doden" in het geval van een buitenlandse militaire interventie in Libië.

Khaddafi: "Ik kan niet aftreden, ik ben geen president"

© Reuters

Khaddafi verscheen woensdag in het openbaar op een ceremonie in de hoofdstad Tripoli naar aanleiding van de 34ste verjaardag van de overhandiging van de macht.

"Duizenden Libiërs zullen sterven indien Amerika of de NAVO Libië binnenvallen", verkondigde hij in een toespraak aan zijn aanhangers.

Net daarvoor wees hij opnieuw alle oproepen aan zijn adres af om de macht af te staan. Khaddafi zei dat hij al sinds 1977 geen echte macht meer uitoefent in Libië. "Kadhafi heeft geen officiële functie waarvan hij afstand kan doen. Kadhafi is een symbool".

Rusten in de tent
"Nadat ik Libië bevrijdde bij de revolutie van 1969, heb ik in 1977 de macht aan het volk gegeven en ben ik in mijn tent gaan rusten", aldus Khaddafi op de ceremonie. Op de openbare televisiezender waren tientallen mensen te zien die slogans riepen ter ere van Khaddafi.

Hoewel de bloedige opstand in het land al aan honderden mensen het leven heeft gekost en de opstandelingen uitgestrekte regio's controleren in het oosten van het land, hield Kadhafi vol "dat er helemaal geen betogingen zijn in Libië" en dat de berichten over de vele doden fel overdreven zijn.

Hij zei wel dat er "enorme manifestaties" waren om hem te steunen, en beschuldigde de Arabische satellietzenders ervan deze niet te tonen.

Onze partners