Khaddafi 'gedood door kogels'

24/10/11 om 07:29 - Bijgewerkt om 07:29

Volgens de arts die de lijkschouwing op Muammar Khaddafi's lijk uitvoert, werd hij gedood door kogels. Meer informatie gaf de arts niet, want zijn rapport is 'nog niet af'.

Muammar Khaddafi, het voormalige staatshoofd van Libië, die gevangen genomen werd en om het leven kwam in Sirte, is "gedood door kogels", zegt de arts die de autopsie uitvoerde op de dictator. Hij kon geen verdere informatie geven, omdat zijn rapport "niet af" is.

De nummer twee van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mahmoud Jibril had zondagmiddag gezegd dat het autopsierapport besloot dat de gewezen Libische leider om het leven kwam in een vuurgevecht. "Mijn autopsierapport is niet af", reageert Othman El-Zentani zondagavond, het hoofd van de nationale dienst voor wetsgeneeskunde, die de autopsie uitvoerde.

Controverse

Er heerst veel controverse over de dood van Khaddafi. De nieuwe Libische autoriteiten zeggen van bij het begin dat hij omkwam in een vuurgevecht, terwijl diverse andere bronnen spreken van een executie. Vrijdag, nog voor de autopsie, had Jibril de eerste versie naar voren geschoven, zich baserend op "het rapport van de wetsgeneesheer".

El-Zentani wou enkel bevestigen dat Khaddafi omkwam door kogels. Alvorens meer informatie te geven, moet hij groen licht krijgen van zijn overste, procureur-generaal Abdelaziz Al-Ahsadi.

De wetsgeneesheer onderzocht ook de lichamen van de afgezette minister van Defensie Aboubakr Younès Jaber en de zoon van het vroegere staatshoofd, Mouatassim. "Hun verwondingen tonen hoeveel keer ze geraakt werden door een kogel. We hebben antwoorden op al onze vragen, ook of Khaddafi omkwam in een vuurgevecht of door een executie."

Toekomst

Die vraag is niet onbelangrijk. De nieuwe leiders van het Libië na Khaddafi hamerden er immers van bij het begin op dat ze van Libië een rechtsstaat willen maken. Daarbij zouden ze afrekenen met het dictatoriale regime. Vandaar dat onder andere de VN, Amnesty International en de minister van Buitenlandse Zaken van Amerika Hilary Clinton hamerden op een onafhankelijke onderzoek, zowel door de VN als door de NTC zelf.

Als blijkt dat Khaddafi gelyncht werd, zoals het er volgens sommige bronnen naar lijkt, dan zet dat meteen een domper op de verwachtingen op een democratische rechtsstaat Libië. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners