Khaddafi gaat in op Chavez' voorstel

03/03/11 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Een woordvoerder van de overgangsregering in Benghazi ging niet op het bemiddelingsvoorstel in.

Khaddafi gaat in op Chavez' voorstel

© Palacio Miraflores/EPA

De Libische leider Muammar Khaddafi gaat in op het bemiddelingsvoorstel van Hugo Chavez, de linkse president van Venezuela. Dat staat te lezen op de website van Al Jazeera. In het voorstel moet een commissie met leden uit Latijns-Amerika, Europa en het Midden-Oosten een onderhandeld akkoord proberen te bereiken tussen de Libische leider en de opstandelingen, die steeds meer controle krijgen over het land.

Chavez wil volgens Al Jazeera-correspondent Dima Khatib met dit voorstel bewijzen dat het Zuiden met oplossingen voor het Zuiden kan komen. Een woordvoerder van de overgangsregering in Benghazi ging niet op het bemiddelingsvoorstel in.

Nog volgens de nieuwssite heeft Nicolas Maduro, de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, het voorstel besproken met Amr Moussa, het hoofd van de Arabische Liga. Moussa zegt dat ze het plan in overweging nemen. Er staan volgens hem positieve elementen in, maar hij vindt verder overleg tussen de Arabische regeringen nodig.

Woensdag riep de Arabische Liga de Libische regering op om het bloedvergieten te stoppen en tegemoet te komen aan de "legitieme eisen van het Libische volk." De Liga schortte ook al het lidmaatschap van Libië op, uit protest tegen het harde optreden van aan Khaddafi trouwe troepen. Directe militaire inventies in Libië verwierp ze, maar een no-flyzone in samenspraak met de Afrikaanse Unie behoort wel tot de mogelijkheden.

Geweld duurt voort

Intussen gaat het gevecht om de oliestad al-Brega voort. Bij die gevechten hebben opstandelingen meerdere soldaten en officieren van het regimeleger gevangengenomen. Op de Arabische nieuwszender al-Arabija zijn beelden te zien van de soldaten die in handen van opposanten gevallen zijn.

Verder naar het oosten, in de stad Tobroek, sloot een eenheid van de Libische marine zich aan bij de contrabeweging, die verder vooruitgang blijft boeken. De Libische oppositie in ballingschap kondigde ook aan dat in de oostelijke havenstad Benghazi een nieuwe brigade, 'Brigade 17 februari', is opgericht.

De overgangsregering in Benghazi wil dat er een onvoorwaardelijk einde komt aan het aanleveren van nieuwe huurlingen naar Libië. Om dat te bewerkstelligen vinden ze luchtaanvallen van buitenlandse troepen gerechtvaardigd. Een woordvoerder van de voorlopige autoriteiten zei dat dit dan geen buitenlandse militaire interventie op Libisch grondgebied zou zijn.

In de hoofdstad Tripoli is het vandaag rustig, ooggetuigen meldden dat veel banken en winkels open waren. Het regime had enige dagen geleden verordend dat "alles er zo normaal mogelijk moet uitzien".

Onze partners