Khaddafi dreigt met aanslagen in Europa

02/07/11 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Khaddafi dreigt ermee de oorlog in Libië naar Europa uit te breiden. De Verenigde Staten nemen de dreiging alvast ernstig.

Khaddafi dreigt met aanslagen in Europa

© Reuters

In een audioboodschap gericht aan duizenden aanhangers op het Groene Plein in Tripoli heeft Kaddhafi er vrijdag mee gedreigd de oorlog naar Europa te brengen. Als de NAVO zijn aanvallen niet stopt, dan kunnen Libiërs als sprinkhanen naar Europa uitzwermen, luidde het. "Jullie huizen, kantoren, families zullen legitieme militaire doelwitten worden, zoals jullie onze huizen hebben aangevallen", citeerde nieuwszender BBC de Libische machthebber.

Ernstig

Mark Toner, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, verklaarde dat de VS de dreigingen "ernstig nemen". "Kaddhafi is zeker iemand die deze dreigingen kan omzetten. Dat maakt hem zo gevaarlijk, al neigt Kaddhafi ook naar retorische overdrijvingen", aldus nog Toner.

Bombardementen

De toespraak van Khaddafi kwam er net voor de NAVO op zaterdag liet weten dat het de bombardementen in het westen van Libië had opgevoerd en er de voorbije week een vijftigtal militaire doelwitten had vernietigd. De operaties waren gericht tegen doelwitten in de bergen van Djebel Nafusa, nabij de grens met Tunesië, en de stad Misrata, zowat 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. "De NAVO blijft de druk op het regime van Kadhafi opvoeren om de burgers te beschermen overal waar ze door aanvallen bedreigd worden", aldus generaal Charles Bouchard, commandant van de militaire operaties in Libië. (Belga/INM)

Onze partners