Khaddafi buigt nog altijd niet onder Westerse druk

© Reuters

Als Khadaffi graag in Libië wil blijven, wil rebellenleider en voormalig minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil van de Nationale Overgangsraad hem dat ook gunnen. Op voorwaarde Khaddafi zijn macht afstaat, welteverstaan.

Na vijf maanden van rebellie, straatprotesten, NAVO-bombardementen en een uitgevaardigd internationaal aanhoudingsmandaat blijft de Libische leider Khaddafi hardnekkig vasthouden aan zijn positie. Leden van zijn regering en vertrouwelingen van de leider hebben ondanks die starre houding al aangegeven dat zij wel bereid zouden zijn om met de rebellen te praten over de toekomst van Libië.

Voor rebellenleider Jalil moet Khaddafi niet naar het buitenland. Hij is best bereid Khaddafi in Libië te laten blijven op voorwaarde die laatste afstand doet van de macht en zijn soldaten terugtrekt. “Zou Khaddafi daarmee instemmen, dan zullen wij als oppositie bepalen waar Khaddafi kan verblijven en wordt hij onder internationaal toezicht geplaatst”, aldus nog Jalil.

Dit voorstel van de rebellenleider werd Khaddafi via de Verengide Naties ongeveer een maand geleden overhandigd maar zonder respons. Abdel Hafiz Ghoga, een vertrouweling van Khaddafi laat weten dat die laatste niet zal ingaan op het voorstel. Zeker niet nu de internationale gemeenschap een aanhoudingsmandaat uitvaardigde en Turkije het voorbije weekend liet verstaan de rebellen financieel te zullen steunen terwijl Turkije voorheen Khaddafi openlijk steunde. Voor Turkije is de Nationale Overgangraad nu het beste alternatief voor de Libische bevolking.

Hoe moet het verder?

Het lukt de rebellen niet om de hoofdstad Tripoli in te nemen en dit zorgt voor frustraties. Ook elders in het land wordt weinig vooruitgang geboekt en vallen steeds meer doden en gewonden. Ook bij de NAVO klinkt gemor. Militair wordt er te weinig vooruitgang geboekt en financieel dreigt ook deze oorlog een financiële aderlating te worden. Toch gaan de gevechten door en worden de luchtaanvallen opgedreven.

En terwijl Khaddafi zelf van geen wijken wil weten, zouden sommige van zijn vertrouwelingen zoals Khaddafi’s dochter Aisha toch willen werken aan de Libische toekomst en willen praten over een oplossing. Khaddafi’s tweede zoon Saif al-Islam blijft dan weer de mening van zijn vader trouw en weigert zich over te geven. “We moeten en zullen vechten voor ons land en Westerse grootmachten zullen gewettigde doelwitten zijn”, aldus Saif. Afgelopen vrijdag nog riep Khaddafi de NAVO in een audioboodschap op om te stoppen met de luchtgevechten als het geen oorlog in Europa wil.

Afrikaanse leiders

Dit weekend waren de ogen van de rebellen en van Westerse overheden gericht op een top van Afrikaanse leiders. De hoop was dat die leiders zich zouden aansluiten bij de internationale oproepen aan Khaddafi om zijn gevechten te staken. Maar de Afrikaanse leiders deden niet wat van hen verwacht werd. De 53 landen van de Afrikaanse Unie lieten ook weten het aanhoudingsmandaat niet te steunen. De Westerse landen reageerden ontgoocheld. De Afrikaanse beslissing laat Khaddafi wel nog de mogelijkheid om, zou hij willen aftreden, een onderkomen te zoeken in Afrika waar hij niet vervolgd of opgejaagd zal worden. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content