Khaddafi aanvaardt "stappenplan"

11/04/11 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Het regime van de Libische president Muammar Khaddafi heeft het "stappenplan" aanvaard dat gezanten van de Afrikaanse Unie (AU) zondag voorgesteld hebben in Tripoli.

Khaddafi aanvaardt "stappenplan"

© Reuters

Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, een van de gezanten van de AU, heeft het Libische regime een vredesvoorstel aanvaard om het conflict in Libië op een geweldloze manier te beëindigen.

De belangrijkste elementen in het stappenplan zijn volgens de BBC een onmiddellijk staakt-het-vuren, de bescherming van de humanitaire hulp en buitenlanders, een dialoog tussen de regering en de rebellen over een politieke oplossing en het opheffen van de NAVO-luchtaanvallen.

Ook het aftreden van Khaddafi werd besproken, maar verder details zijn daarover niet bekend.

De NAVO heeft van de Afrikaanse Unie voorlopig nog geen formele vraag tot wapenstilstand gekregen, zegt NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Een eventuele staakt-het-vuren hangt hoe dan ook slechts van één factor af: of de Libische bevolking veilig is voor elke vorm van aanvallen, benadrukte hij. Wat de bescherming van humanitaire hulpkonvooien betreft, kijkt Rasmussen naar de Europese Unie. "Als militaire organisatie is het wat controversieel" voor de NAVO om daarin de leiding te nemen.

Rebellen

Zuma en zijn evenknieën uit Congo-Brazzaville, Mali en Mauritanië en een Oegandese minister vormen binnen de AU een panel van bemiddelaars dat dit weekend naar Libië afreisde om er
Kadhafi en vertegenwoordigers van de rebellen in Benghazi te ontmoeten.

Het panel kreeg van de NAVO de toelating naar Libië te gaan en in Tripoli te praten met de Libische leider. Een delegatie bemiddelaars is intussen in Benghazi aangekomen om het plan ook aan de rebellen voor te leggen. Zuma heeft wegens andere verplichtingen Libië verlaten.

De top van de opstandelingen verwierp tot nu toe een staakt-het-vuren waarbij Khaddafi aan de macht zou blijven.

Bombardementen

De NAVO-bombardementen gaan intussen onverminderd door. Sinds zaterdag stuurde de NAVO opnieuw bijna 300 straaljagers uit. Ze vernielden samen 49 tanks, 9 pantservoertuigen, 3 luchtafweerinstallaties en 4 munitiedepots. Het merendeel van de aanvallen vond plaats rond de felgeplaagde steden Misrata en Ajdabiya.

Lees meer over:

Onze partners