Keystone XL-pijplijn geraakt niet door de Senaat

19/11/14 om 01:15 - Bijgewerkt om 01:15

De Amerikaanse Senaat heeft plannen voor de Keystone XL-oliepijplijn nipt niet goedgekeurd. 59 van de 100 senatoren stemden voor, maar het voorstel had 60 stemmen nodig.

Keystone XL-pijplijn geraakt niet door de Senaat

De pijpen wachten in een depot in North Dakota © Reuters

Eind vorige week had het Huis van Afgevaardigden met grote meerderheid zijn steun betuigd aan de pijplijn, die het mogelijk moet maken om dagelijks 800.000 vaten ruwe olie uit Canada naar raffinaderijen in de Amerikaanse stad Houston en omstreken te pompen.

De pijplijn, een forse uitbreiding van een bestaand systeem van pijplijnen, is sinds 2008 gepland, maar wordt tegengehouden door bezwaren van milieugroepen, van First Nations, en ook van president Obama die zegt dat hij geen zin heeft om het aandeel vervuilende fossiele brandstoffen nog te laten toenemen.

Met de trein

Als in januari de nieuwe Senaat wordt ingezworen, met een grote Republikeinse meerderheid, zal de pijplijn allicht opnieuw ter stemming komen, ditmaal met veel betere kansen op succes. In dat geval kan de president zijn veto uitspreken. Voor het einde van dit jaar moet een rechtbank in Nebraska zich nog uitspreken over de legaliteit van een trajectswijziging in die staat.

In afwachting van de pijplijn gebeurt het transport van de ruwe olie uit Canada naar het zuiden van de VS nu grotendeels per trein, dat wil zeggen voor ongeveer 700.000 vaten per dag.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners