Keystone XL: legt Obama de duimen in symbolische strijd met Congres?

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Amerikaanse Senaat heeft het voorstel voor de bouw van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding goedgekeurd. President Barack Obama had gezegd zijn veto te stellen voor de lijn die van Canada tot de Golf van Mexico zou lopen.

Na een jarenlange discussie over de economische consequenties en de gevolgen voor het milieu van de 1.900 kilometer lange Keystone XL-oliepijpleiding, heeft de Amerikaanse Senaat dan toch de bouw ervan goedgekeurd. De pijleiding zou van Canada tot de Golf van Mexico lopen. Het is het eerste voorstel dat groen licht krijgt van de Senaat sinds de Republikeinen er weer in de meerderheid zijn.

Jobs voor middenklasse?

Het voorstel werd met 62 tegen 36 goedgekeurd, ondanks het feit dat het Witte Huis enkele weken eerder met een veto dreigde. ‘Dit debat geeft aan dat het nieuwe Congres bereid is hard te werken voor de middenklasse’, zei een tevreden Mitch McConnell volgens Time.com. Het voorstel was een van de topprioriteiten van de meerderheidsleider in de Senaat.

Het project zou zo’n 8 miljard dollar kosten en de bouw ervan zou tot zes jaar kunnen duren. Democraten die tegen het project gekant zijn en Republikeinen halen vaak dezelfde punten van kritiek aan en verwijzen ook steeds naar hetzelfde overheidsrapport om die te staven, zo meldt Time.com. Zoals Republikeinen de regering van president Barack Obama verwijten speciale belangen boven jobs voor de middenklasse te plaatsen, verwijten Democraten de Republikeinen die voor de pijpleiding ijveren net hetzelfde.

Volgens het overheidsrapport zou de bouw van de Keystone XL-pijpleiding verspreid over twee jaar tijd indirect en direct zo’n 42.000 jobs ondersteunen. Maar, zo staat ook te lezen, eens de olieleiding klaar en functioneel is, zouden nog slechts 50 mensen daar een job aan overhouden.

‘De Republikeinse meerderheid heeft een voorstel goedgekeurd in het voordeel van buitenlandse olie- en staalbedrijven die niets doen om het Amerikaanse volk te helpen’, zei New Yorks Senator en Democraat Chuck Schumer tegen de nieuwssite.

Symbolische strijd

Obama wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken eindelijk het rapport afsluit en uitmaakt of de leiding van nationaal belang is. Het ministerie lichtte volgens Reuters de andere federale agentschappen in, dat ze nog tot 2 februari de tijd hebben om hun beoordeling van het project te finaliseren. Verwacht wordt dat de president – die gezworen had zijn veto tegen het project te stellen – zijn beslissing dan binnenkort kenbaar zal maken.

Maar zelfs als Obama toch beslist zich tegen de olieleiding te kanten, zullen Republikeinen druk blijven uitoefenen. Zo schrijft persagentschap Reuters. Dat terwijl, zoals Time stelt, de impact van de oliepijpleiding op de economie en het milieu eigenlijk minimaal is. Het debat heeft in de loop der jaren steeds meer aan politiek belang gewonnen. De discussie rond Keystone is een symbolische strijd geworden tussen het Congres en de Obama-administratie over de twee belangrijke beleidspunten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content