Kerry verscherpt toon tegen Rusland: 'Russische provocateurs veroorzaken chaos in Oekraïne'

08/04/14 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verscherpt zijn toon in de Oekraïne-crisis tegenover Moskou. Hij heeft het over 'Russische provocateurs en agenten' die in Oekraïne 'chaos veroorzaken'.

Kerry verscherpt toon tegen Rusland: 'Russische provocateurs veroorzaken chaos in Oekraïne'

John Kerry © BelgaImage

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verscherpt zijn toon in de Oekraïne-crisis tegenover Moskou. 'Russische provocateurs en agenten' zijn naar het oosten van Oekraïne gestuurd om daar 'chaos te veroorzaken' en separatistische tendensen te ondersteunen, zei Kerry voor Senatoren in Washington.

Deze 'onhandige' aanpak kan het Kremlin als een geconstrueerd voorwendsel voor een militair interventie zoals op de Krim dienen, zei Kerry. 'Laat je niet misleiden'.

Ook het pro-Westers bestuur in Kiev gaat ervan uit dat de Russen met de hulp van betaalde provocateurs de situatie in Oost-Oekraïne willen destabiliseren.

Kerry zei dat Rusland met illegale en illegitieme pogingen de ex-Sovjetrepubliek wil destabiliseren. Bijkomende sancties van de Verenigde Staten liggen daarom op tafel - bijvoorbeeld in de sectoren energie, banken en mijnbouw.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners