Kerry: 'Rusland zal territoriale integriteit van Oekraïne respecteren'

27/02/14 om 23:54 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:33

Rusland belooft de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren en verzekert dat het niet achter de problemen in de Krim zit. Dat zegt VS-minster van Buitenlandse Zaken John Kerry na een onderhoud met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Kerry: 'Rusland zal territoriale integriteit van Oekraïne respecteren'

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Moskou. © REUTERS

Na de stroomversnelling waar de gebeurtenissen in Oekraïne in zijn terechtgekomen en de toegenomen spanningen in de Krim, waar de Russische vloot gestationeerd is, hebben Polen en Groot-Brittannië hun bezorgdheid geuit, terwijl de VS en de Navo Moskou opriepen een escalatie te voorkomen. Zowel Kerry als het Witte Huis stuurden een waarschuwing richting Rusland tegen provocaties en verklaarden de Russische militaire activiteiten in de regio in het oog te houden.

Militaire manoeuvres

Tijdens een telefoongesprek met John Kerry verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken dat de grootscheepse militaire oefeningen waar de Russen zopas mee begonnen "geen verband houden met Oekraïne en eerder gepland waren", stelde Kerry. Lavrov zou ook de verklaring van president Poetin herhaald hebben "dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne zal respecteren."

"We gaan kijken welke keuzes Rusland de komende dagen maakt en of ze hun verklaring bevestigen. Want woorden zijn woorden. We hebben allemaal geleerd dat daden het verschil maken", dixit de VS-minister. In een poging zich verzoenend op te stellen, zei Kerry "specifiek te hebben gevraagd dat Rusland met de VS en onze vrienden en bondgenoten zou samenwerken om Oekraïne bij te staan bij de heropbouw van zijn eenheid, veiligheid en economie."

Biden: VS steunt nieuwe regering

John Kerry was niet de enige hoge Amerikaanse functionaris die naar Kiev belde. Dat deed ook vicepresident Joe Biden. Hij sprak volgens een mededeling van het Witte Huis met de nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek en verzekerde hem "dat de Verenigde Staten aan Oekraïne hun volledige steun zullen bieden bij de noodzakelijke hervormingen om opnieuw economisch gezond te worden, de verzoening voort te zetten, haar internationale verplichtingen te respecteren en open en constructieve relaties na te streven met haar buren."

De vicepresident "benadrukte dat het om een belangrijke opportuniteit gaat, niet enkel om de vrede, stabiliteit en eenheid van Oekraïne te herstellen, maar ook om het vertrouwen van het Oekraïense volk in de democratische instellingen van hun land te herstellen, terwijl ze zich voorbereiden op nieuwe verkiezingen in mei."

Luchthaven bezet

Ondertuseen heeft een groep van zowat vijftig gewapende mannen in de vroege uren de luchthaven van de stad Simferopol op het Oekraïense schiereiland Krim bezet. Volgens het persagentschap Interfax-Oekraïne droegen de mannen militaire uniformen.

Ooggetuigen verklaarden dat de bewapende mannen dezelfde militaire kledij droegen als de mannen die donderdagmorgen gebouwen van het parlement en de regionale regering op de Krim bezet hadden. Ze zouden in voertuigen zonder nummerplaten de luchthaven zijn binnengereden.

Met welk doel ze de luchthaven bezet houden, is volgens Interfax onduidelijk. Voor het gebouw verzamelden zich mensen met vlaggen van de Russische vloot van de Zwarte Zee.(Belga/TV)

Onze partners