Kerry praat 'vrank' met Poetin en Lavrov

12/05/15 om 21:37 - Bijgewerkt om 21:37

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Rusland president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontmoet.

Kerry praat 'vrank' met Poetin en Lavrov

Kerry en Poetin © Belga Image

Kerry liet via Twitter weten dat hij in de stad Sotsji 'vrank' met Poetin en Lavrov heeft gepraat over 'cruciale zaken' zoals de onder handelingen over het Iraanse kernprogramma en de conflicten in Syrië en Oekraïne. Het is zijn eerste bezoek aan Rusland sinds de escalatie van het Oekraïnse conflict begin 2014.

In een volgende tweet noemde Kerry het 'belangrijk de communicatiekanalen tussen de VS en Rusland open te houden om prangende wereldaangelegenheden aan te pakken'.

Gelijkheid

Lavrov heeft volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn Amerikaanse collega, die van Lavrov overigens tomaten en aardappelen cadeau kreeg, gezegd dat zijn land niet verantwoordelijk is voor de huidige crisis in de betrekkingen tussen beide landen.

Rusland is bereid tot een 'constructieve samenwerking met de VS' bereid maar dan op voet van gelijkheid, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Samenwerking is enkel mogelijk op een faire en gelijke basis, zonder pogingen tot diktaat of druk.

Amerikaanse sancties zullen Rusland niet ertoe dwingen zijn nationale belangen in het gedrang te brengen, luidt het in Moskou.

Oekraïne

Het ministerie zegt ook dat Lavrov en Kerry het erover eens zijn dat er voor de crisis in Oekraïne alleen een politieke oplossing mogelijk is. Beiden zien de nood om een dialoog op te starten tussen regering en oppositie in Syrië. (Belga/KVDA)

Onze partners