Kernreactoren Fukushima worden ontmanteld

30/03/11 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

De reactoren 1 tot en met 4 van de beschadigde kerncentrale van Fukushima in Japan worden ontmanteld, meldt operator Tepco. Over de reactoren 5 en 6, die minder zwaar beschadigd werden, wil Tepco later met inspraak van de lokale bevolking een beslissing nemen.

Kernreactoren Fukushima worden ontmanteld

© EPA

Als het van de Japanse regering afhangt, worden alle zes reactoren ontmanteld, meldt persagentschap Kyodo. De regering wil de reactoren van de beschadigde kerncentrale afdekken met een speciaal net.

Ingepakt
Volgens regeringswoordvoerder Yukio Edano bekijkt de Japanse regering momenteel noodmaatregelen om ervoor te zorgen dat er geen radioactiviteit meer vrijkomt uit de kerncentrale. Een piste die circuleert, is om de reactoren met een speciaal net af te dekken. Edano weidde niet uit over welk soort net het zou gaan.

Er wordt ook onderzocht hoe radioactief besmet water zo snel mogelijk kan worden weggepompt uit de kelders van de reactoren.

Radioactiviteit
Het agentschap voor nucleaire en industriële veiligheid (NISA) maakte woensdag bekend dat het zeewater nabij de kerncentrale van Fukushima liefst 3.355 keer zoveel radioactief jodium als de toegelaten norm bevat.

Ook in China, Rusland en Zuid-Korea zijn voor het eerst - weliswaar zwakke - sporen van radioactief cesium en jodium in de lucht aangetroffen. Overal luidt het dat er geen gevaar voor de gezondheid is.

Controle
De Japanse regering besliste woensdag ook dat alle nucleaire centrales in het land dringend gecontroleerd moeten worden. Daarmee wil ze voorkomen dat hetzelfde zou gebeuren als met de kerncentrale van Fukushima.

(Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners