Kernramp Japan pas over 9 maanden onder controle

17/04/11 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Het zal nog zeker zes tot negen maanden duren voor de kernramp met de centrale van Fukushima onder controle is. Dat heeft uitbater Tepco op de Japanse televisie gezegd.

Kernramp Japan pas over 9 maanden onder controle

© Imageglobe

De Japanse premier Naoto Kan had de elektriciteitsproducent gevraagd een tijdsplan voor te leggen voor het afhandelen van de nucleaire ramp. Ongeveer drie maanden zouden nodig zijn vooraleer het stralingsniveau begint te dalen. Tussen de zes en de negen maanden zou het duren om de reactoren gekoeld te krijgen. Het gaat voor alle duidelijkheid om een raming van Tepco zonder garanties dat deze timing gehaald wordt. Sommige waarnemers gaan ervan uit dat het nog langer zal duren voor de kernramp onder controle is.

Robotten
Tepco zet intussen vanop afstand bestuurde robotten in, om in reactor 3 van Fukushima de stralingsdosis, de temperatuur en de zuurstofconcentratie te meten. Het bedrijf wil er zeker van zijn dat werknemers opnieuw het reactorgebouw kunnen betreden. De robotten moeten erachter komen wat nodig is om de reactor opnieuw onder controle te brengen. Wellicht zullen ook de reactoren 1 en 2 met robotten onderzocht worden. De VS hebben de robotten ter beschikking gesteld.

Hillary Clinton
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verzekerde haar Japanse ambtgenoot zondag in Tokio nog eens van de steun van de VS. Washington zal alles doen om Japan bij de atoomcrisis te helpen, luidde het. (Belga/EE)

Onze partners