Kernprogramma Iran: veel vooruitgang, maar nog geen akkoord

10/11/13 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Het topoverleg over het kernprogramma van Iran heeft nog geen akkoord opgeleverd. Na drie dagen van onderhandelingen zijn de internationale onderhandelaars uit elkaar gegaan zonder akkoord. Op 20 november doen ze een nieuwe poging om tot een akkoord te komen.

Kernprogramma Iran: veel vooruitgang, maar nog geen akkoord

© ImageGlobe

Volgens Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken die de onderhandelingen voorzat, is er 'veel concrete vooruitgang geboekt', maar moeten er nog enkele zaken uitgeklaard worden. 'Het blijft onze bedoeling om tot een akkoord te komen en we komen opnieuw samen om dat doel te bereiken,' zei ze op een persconferentie.

Voorstel

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) en Duitsland onderhandelden in het Zwitserse Genève met Iran over het Iraanse kernprogramma. De internationale gemeenschap vreest dat Iran mogelijk kernwapens wil ontwikkelen en wil dat het land stopt met de productie van verrijkt uranium. Maar Iran zegt dat het alleen werkt aan een vreedzaam gebruik van kernenergie.

Na drie dagen onderhandelingen zou er een tijdelijk akkoord op tafel gelegen hebben over het omstreden Iraanse kernprogramma. Als compensatie voor een bevriezing van de uitbreiding van het programma zouden een aantal economische sancties tegen Iran opgeheven worden. Maar er zouden binnen de zogenaamde 5+1-groep meningsverschillen geweest zijn over de vereiste garanties over het Iraanse programma. Zo zou met name Frankrijk aangedrongen op meer garanties.

'Dichter bij akkoord'

Zowel de Amerikaanse als de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zeggen dat de onderhandelaars vooruitgang hebben geboekt. John Kerry: 'Ik twijfel er niet aan dat we dichter bij een akkoord zijn.' Mohammad Javad Zarif: 'Ik ben niet ontgoocheld. We hebben drie zeer productieve dagen gehad. Dat is toch iets waarop we kunnen voortbouwen'. (Belga/BBC/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners