Kerncentrale Japan wordt Verboden Zone

© EPA

Japan roept een gebied van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima uit tot Verboden Zone. De straling is er te hoog om mensen toe te laten naar hun woning terug te keren.

De Japanse premier Naoto Kan heeft donderdag Fukushima bezocht waar heel wat inwoners gedwongen geëvacueerd werden na de ramp in de nabijgelegen kerncentrale als gevolg van de aardbeving en tsunami van 11 maart. Hij gaf er onder meer toelichting bij de beslissing van de regering om een zone van 20 kilometer rond de centrale uit te roepen tot verboden gebied.

Het verbod gaat donderdag om middernacht in. De voormalige inwoners van het gebied zullen nog een hele tijd niet naar hun woning kunnen terugkeren. Tepco, de uitbater van de getroffen kerncentrale verwacht de toestand pas binnen zes tot negen maanden onder controle zal krijgen.

Na de ramp had de regering de bevolking in een straal van 20 kilometer gevraagd het gebied te verlaten. Later werd de evacuatie zone nog uitgebreid tot andere zones rond de centrale. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content