Kenianen stemmen in met nieuwe grondwet

05/08/10 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Leiders van de campagne waarin werd opgeroepen neen te stemmen, hebben hun nederlaag toegegeven.

De voorstanders van een nieuwe grondwet in Kenia hebben het tijdens een referendum gehaald. Dat blijkt uit voorlopige resultaten. Het neen-kamp heeft haar nederlaag intussen toegegeven.

Zowat 12,5 miljoen Kenianen konden zich uitspreken over de nieuwe grondwet, die de macht van de president beperkt en een commissie opricht om betwistingen te regelen over landbezit die in het verleden tot geweld hebben geleid.

Het referendum maakt deel uit van het akkoord dat een einde maakte aan het dodelijk geweld na de betwiste verkiezingen in december 2007 dat aan 1.300 mensen het leven heeft gekost.

Met zowat 7,4 miljoen stemformulieren van het referendum geteld waren er meer dan 5 miljoen ja-stemmen tegenover 2,2 miljoen neen-stemmen.

Tijdens een persconferentie verklaarde William Ruto, de leider van het neen-kamp, dat hij zich neerlegt bij het verdict van de meerderheid tijdens het referendum.

Volgens minister van Energie Kiraitu Murungi, het hoofd van de ja-campagne, is Kenia 'herboren' . Voor het referendum waren er meer dan 27.600 stembureaus open. Van zwaar geweld werd geen melding gemaakt.

Lees meer over:

Onze partners