Keniaanse oppositie verwerpt voorlopige verkiezingsresultaten

09/08/17 om 03:27 - Bijgewerkt om 11:00

Bron: Belga

Met ruim drie kwart van de stemmen geteld lijkt de zittende Keniaanse president Uhuru Kenyatta zeker van een tweede mandaat, maar zijn uitdager Raila Odinga lijkt niet van plan zich bij de uitslag neer te leggen.

Keniaanse oppositie verwerpt voorlopige verkiezingsresultaten

© Reuters

In een persconferentie woensdagvoormiddag zei hij te kunnen bewijzen dat de kiescommissie IEBC gehackt werd. 'We zeggen onze mensen deze resultaten niet te aanvaarden', aldus Raila Odinga.'Ik roep mijn aanhangers op kalm te blijven, maar ik controleer hen niet.'

'Er komt misschien een tijd dat we hen tot actie zullen oproepen', voegde Odinga's running mate Kalonzo Musyoka daaraan toe.

Volgens Odinga slaagden hackers erin de IEBC-systemen binnen te dringen met de inloggegevens van Chris Msando, de IT-topman van de kiescommissie wiens gefolterde lichaam ruim tien dagen geleden werd teruggevonden even buiten hoofdstad Nairobi. De bewijzen van de hacking zijn aan de kiescommissie bezorgd, maar waar de uitdager die vandaan heeft, wilde hij niet kwijt. 'De fraude die de Jubilee-partij heeft uitgevoerd op de kap van de Kenianen overtreft de andere gevallen van stemmendiefstal in de geschiedenis van ons land', schreef Odinga op Twitter.

'Deze keer betrapten we hen.' Odinga verwees tijdens zijn persconferentie naar een 'onafhankelijke telling'. Daarin leidt hij met 8,1 miljoen stemmen, tegenover 7,2 miljoen voor Kenyatta. Maar volgens de officiële resultaten van de kiescommissie, met 90 procent van de stemmen geteld, zit Kenyatta dinsdagvoormiddag op ruim 7,7 miljoen stemmen (54,4 procent) en Odinga op 6,3 miljoen (44,7 procent).

Correspondenten van internationale media melden dat het, afgezien van enkele betogingen, dinsdagochtend nog kalm is in de grote steden. In Kisumu, de derde stad, worden wel spanningen gemeld tussen betogers en ordediensten. De vrees leeft dat de situatie later op de dag of in de loop van de volgende dagen nog kan ontsporen

. Al voor de stembusgang werd gevreesd voor de mogelijke gevolgen van een verwerping van de verkiezingsuitslag. In 2007, toen Odinga ook al het onderspit moest delven, kwam het tot zwaar post-electoraal geweld in Kenia, waarbij meer dan 1.100 doden vielen. In 2013 verloor Odinga ook, en ook toen legde hij de schuld voor zijn verlies bij fraude door de kiescommissie, maar toen leidde dat niet tot grootschalig geweld zoals in 2007.

Onze partners