Keniaanse kinderen belaagd door traangas van politie

Keniaanse politie zet traangas in tegen kinderen © BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Keniaanse politie heeft traangas ingezet tegen schoolkinderen die op straat kwamen om te protesteren tegen de verdwijning van hun schoolplein. Hun speelterrein moet wijken voor een parking van een nabijgelegen hotel.

In Kenia heeft de politie traangas ingezet om kinderen tot bedaren te brengen, meldt de mensenrechtenactivist Boniface Mwangi.

Tijdens een optocht liepen leerlingen van de Keniaanse basisschool Langata Road voorop. Ze wilden hun ongenoegen uitten over de verdwijning van de speelplaats. Het speelterrein is opgekocht door een machtig politicus (én projectontwikkelaar) die het wil omvormen tot parkeerplaats van een hotel. De politie die de betoging wilde afbreken deed dit met harde hand. Op televisiebeelden was te zien hoe kinderen, gillend van de pijn, werden weggesleept. Foto’s tonen bovendien dat de politie ook honden inzette om de jeugd uiteen te drijven.

Keniaanse politie zet honden in bij kinderprotest
Keniaanse politie zet honden in bij kinderprotest © BELGAIMAGE

De politieman die de agenten bevelen gaf, zei na afloop dat hij slechts een opdracht van hogerhand uitvoerde. ‘Het is duidelijk dat zowel de gouverneur als andere overheidsfunctionarissen allemaal even bang zijn voor deze ene politicus. Zelfs zij kunnen niet verhinderen dat het speelterrein wordt afgepakt’, aldus de mensenrechtenactivist Mangwi.

Gruwelijk optreden

Ook de oppositie is niet te spreken over het gruwelijke optreden. ‘Voor dit soort wreedheden schieten woorden tekort’, aldus Raila Odinga. ‘Het is ongelofelijk dat de politie zelfs kinderen te lijf gaat met traangas om een landdief te verdedigen. Dit kan toch niet de opvoeding zijn die we voor ogen hebben voor onze eigen jeugd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content