Kenia wil grootste vluchtelingenkamp ter wereld in november sluiten

31/05/16 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:08

De Keniaanse regering heeft de sluiting van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in het oosten van het land tegen ten laatste november aangekondigd. En dat is een definitieve beslissing.

Kenia wil grootste vluchtelingenkamp ter wereld in november sluiten

Dadaab. © REUTERS

In het vluchtelingenkamp in Dadaab in het oosten van het land verblijven volgens de Verenigde Naties meer dan 340.000 mensen. Meer dan 90 procent van hen is afkomstig uit buurland Somalië.

Kenia haalde zich begin april met de aankondiging van de sluiting van twee vluchtelingenkampen met samen meer dan 600.000 vluchtelingen harde kritiek van de internationale gemeenschap op de hals. Het Oost-Afrikaanse land is een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen uit aanpalende crisislanden als Somalië, Zuid-Soedan, Ethiopië of Congo.

De regering motiveerde haar beslissing met de bedreiging van de nationale veiligheid. Ze vreest dat de Somalische terreurmilitie al-Shabaab in de kampen actief is, aldus een mededeling van Binnenlandse Zaken. De soennitische extremisten willen al jaren een zogenaamde theocratie naar islamitisch recht oprichten. Kenia is sinds zijn deelneming aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) in het vizier van de jihadisten gekomen. (Belga/NSK)

Onze partners