Kenia stelt sluiting grootste vluchtelingenkamp half jaar uit

Vluchtelingenkamp Dadaab © AFP

De Keniaanse regering heeft woensdag bekendgemaakt dat ze de sluiting van het vluchtelingenkamp van Dadaab, het grootste ter wereld, met zes maanden uitstelt. De sluiting was voor eind november gepland.

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Nkaissery, verwees naar een verzoek van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) van de Verenigde Naties. Hij zei dat de regering ingegaan was op het verzoek ‘de deadline voor de repatriëring van de Somalische vluchtelingen en de sluiting van het complex van Dadaab zes maanden op te schuiven’. De repatriëring zal ‘op menselijke, waardige en veilige wijze worden voortgezet’, voegde de minister eraan toe.

De regering had op 6 mei de vluchtelingen, humanitaire organisaties, de VN en westerse partners in Kenia verrast met de aankondiging dat Dadaab eind november zou dichtgaan. In het complex bij de grens met Somalië verblijven zowat 280.000 vluchtelingen, overwegend Somaliërs, die sinds 1991 op de vlucht geslagen zijn voor radicale islamisten, droogte en burgeroorlog tussen regeringstroepen en de gewapende rebellengroep Al-Shabaab.

Deze week zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog dat overheidsfunctionarissen vluchtelingen overhalen om terug te gaan naar Somalië. ‘Keniaanse regeringsambtnaren vertellen hen dat ze tegen het einde van de maand moeten weg zijn. Anders zullen ze tot een vertrek worden gedwongen, zonder hulp’, zegt Michelle Kagari, Amnestydirecteur voor Oost-Afrika, de Hoorn en de Grote Meren.

(BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content