Keizer Japan overweegt troonsafstand: primeur in moderne geschiedenis van het land

13/07/16 om 13:29 - Bijgewerkt om 14:29

De Japanse keizer Akihito zou de komende jaren troonsafstand willen doen. Dat is ongezien in de moderne geschiedenis van het land.

Keizer Japan overweegt troonsafstand: primeur in moderne geschiedenis van het land

Het Japanse keizerpaar Akihito en Michiko. © Reuters

Volgens de Britse openbare omroep BBC heeft de Japanse keizer Akihito te kennen gegeven dat hij in de komende jaren troonsafstand gaat doen.

Akihito, de 125e keizer van het Aziatische eiland, heeft gezondheidsproblemen. Hij werd vier jaar geleden geopereerd omwille van hartproblemen en had daarvoor al maagbloedingen gehad. Ook ging hij al onder het mes wegens prostaatkanker. De 82-jarige heeft wel geen specifieke reden gegeven voor zijn aftreden.

Akihito is al 27 jaar aan de macht. Zijn zoon en kroonprins Naruhito (56) is de eerste in lijn om hem op te volgen.

Een troonsafstand zou ongezien zijn in de moderne geschiedenis van het land, aldus BBC. Akihito doet wel vaker ongeziene dingen. Zo is hij de eerste Japanse keizer die trouwde met een burger.

Ook na de tsunami in 2011 kwam hij verrassend uit de hoek door een televisietoespraak te houden.

Vier jaar later zou hij opnieuw voor een primeur zorgen. Op 15 augustus 2015 sprak hij zijn 'diep berouw' uit over de vele doden die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat op een herdenking van de Japanse capitulatie. Nooit had een Japanse keizer zich zo expliciet verontschuldigd.

Akihito is de oudste zoon van Hirohito, de man die de Japanse overgave had beslist. Hirohito stierf in 1989. Akihito volgde hem officieel op in 1990.

(SD)

Onze partners