Karzai wil meer controle over hulpgeld voor Afghanistan

20/07/10 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om zijn land meer controle te geven over buitenlandse financiële hulp. Hij herhaalde ook zijn eis dat Kabul tegen 2014 terug zelf volledige controle heeft over de veiligheid in het land.

Karzai wil meer controle over hulpgeld voor Afghanistan

© Belga

Karzai zei dat bij de opening van een internationale conferentie in Kabul over de toekomst van Afghanistan, de grootste internationale meeting ooit in de Afghaanse hoofdstad.

Hulp

Op dit moment gaat ongeveer twintig procent van de internationale hulp via de Afghaanse regering. Karzai wil dat opgetrokken zien naar vijftig procent.

"Ondanks al onze verwezenlijkingen, hebben we geleerd dat men met het investeren in honderden geïsoleerde projecten niet de gewenste resultaten gaat bereiken", zei de president.

"De tijd is gekomen om onze inspanningen te concentreren op een beperkt aantal nationale projecten om het leven van de Afghaanse bevolking te veranderen en de sociale band tussen de overheid en de burgers te versterken."

Maar in ruil voor meer financiële steun en verantwoordelijkheid willen de Verenigde Staten en hun bondgenoten dat de corruptie in Afghanistan strenger wordt aangepakt.

Blijven

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, zei tijdens de conferentie dat de internationale troepen ook na de overdracht van de controle aanwezig blijven in het land.

"De overgang zal geleidelijk gebeuren, op basis van de politieke situatie en op basis van de veiligheid", zei Rasmussen. "Als dat gebeurd is, dan nog blijven de internationale troepen aanwezig als steun."

Lees meer over:

Onze partners