Karel Lannoo (CEPS): “Europese administratie moet worden ingekrompen”

Op 1 juli neemt België in de Europese Unie voor een half jaar de voorzittershamer over van Spanje. Knack sprak met ceo Karel Lannoo van de denktank CEPS (Centre for European Policy Studies) over de vooruitzichten van het Belgische voorzitterschap.

Dat België aan de opdracht begint met een regering die alleen nog de lopende zaken mag afhandelen, is niet noodzakelijk een nadeel, zegt Lannoo. Maar politici die hopen ‘dat Herman Van Rompuy ons wel zal indekken’, maken zich illusies:

‘Van Rompuy zal het nooit in zijn hoofd halen om als permanente voorzitter van de Europese Raad de verdenking op zich te laden dat hij de Belgische belangen verdedigt. Zeker niet in de huidige omstandigheden. Waarom denk je dat hij zo snel die functie aanvaard heeft? Omdat hij perfect wist dat de toestand in België toch wel erg moeilijk ligt en dat ook hij het niet zou oplossen.’

Lannoo verwacht dat het Belgische voorzitterschap zich vooral met de crisis rond de euro zal moeten bezighouden. Dat de Europese Centrale Bank Griekse overheidsobligaties opkoopt, vindt hij geen goed idee: ‘Een gevaarlijke beslissing omdat ze daarmee haar mandaat te buiten gaat. De ECB moet een onafhankelijke centrale bank zijn, die waakt over prijsstabiliteit. Ze is er niet om overheden te financieren. Als er op die operaties verliezen worden geleden, gaat dat ten koste van het kapitaal van de bank. Dat doet Duitsers denken aan de Weimarrepubliek: door de kapitaalsbasis van de centrale bank te ondergraven wordt inflatie gecreëerd. Als overheden zich onverantwoord gedragen, mogen de euro ­- of Europa in het algemeen – daar niet de dupe van zijn.’

Nu nogal wat lidstaten zelf in budgettaire problemen zitten, zal het Belgische voorzitterschap de discussie moeten aanzwengelen over de Europese begroting en de omvang van de Europese administratie. Die zal moeten worden ingekrompen, voorspelt Lannoo.

Piet Piryns/Hubert van Humbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content