Karel De Gucht: ‘Paul Magnette misrekent zich’

Karel De Gucht © reuters

Volgens Karel De Gucht zal Paul Magnette er niet in slagen het handelsverdrag tussen de EU en Canada te kelderen.

De volgende veldslag over CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada, wordt uitgevochten voor het Europees Hof van Justitie. Dat zegt Karel De Gucht in een interview met De Tijd. Volgens De Gucht zal het verzet van Waals minister-president Paul Magnette (PS) uiteindelijk weinig uithalen.

De voormalige Europees commissaris van Handel is er vrijwel zeker van dat CETA niet zal mislukken ‘omdat het uiteindelijk niet gaat over de vraag of Magnette zal toegeven of niet’. “De vraag is of dit verdrag over dingen gaat waar alleen de Europese Unie bevoegd voor is, of ook de EU-landen zelf. Aangezien internationale handel een exclusieve zaak van de EU is, is het voor 98 procent dat eerste. De vraag is of een deelstaat van een land, op basis van die 2 procent, het hele verdrag mag kelderen”, verduidelijkt hij.

Kortom, het gaat erom over welk beleid alleen de EU moet beslissen en over welk beleid alleen de EU-lidstaten.

Eenmaal die vraag beantwoord wordt, moeten beslissingen over zuiver Europees beleid enkel nog op het Europese niveau worden genomen. Dat betekent volgens De Gucht dat in de Raad – waar de Waalse regering nu het handelsverdrag blokkeert – beslissingen worden genomen via een meerderheid en niet via consensus. Als gevolg daarvan ratificeert het Europees Parlement – waar een brede meerderheid voor CETA is – het handelsverdrag ‘en niet de afzonderlijke parlementen in de EU-landen’.

“Wat Magnette doet, is dom”, zegt De Gucht, omdat hij de discussie over het handelsverdrag met Canada ‘misbruikt voor een belachelijke, persoonlijke en ideologisch gerichte actie’.

(DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content