Kardinalen kiezen dinsdag nieuwe paus

08/03/13 om 18:54 - Bijgewerkt om 18:54

Het conclaaf dat een nieuwe paus moet kiezen als opvolger van de afgetreden Benedictus XVI, begint dinsdag. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt.

Kardinalen kiezen dinsdag nieuwe paus

© AFP

Het conclaaf dat een nieuwe paus moet kiezen als opvolger van de afgetreden Benedictus XVI, begint dinsdag. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt. De kardinalen in Rome legden het begin van het conclaaf vast na een vijfdaagse gedachtewisseling over de situatie in de Katholieke Kerk, haar crisissen en de uitdagingen voor de toekomst.

Verkiezing

Dinsdagvoormiddag nemen de kardinalen eerst deel aan een eredienst in de Sint-Pietersbasiliek, in de namiddag beginnen ze aan het conclaaf in de Sixtijnse kapel, aldus nog het Vaticaan. Aan de verkiezing nemen 115 kardinalen deel.

Hoelang het conclaaf zal duren, hangt af van het aantal noodzakelijke stembusgangen. De paus moet met een tweederdemeerderheid - 77 stemmen - gekozen worden.

SpeculatiesIn de media worden de speculaties over de nieuwe pontifex van de katholieke kerk onverminderd voortgezet. Vrijdag werden vooral de Milanese aartsbisschop Angelo Scola en de Braziliaanse kardinaal Odilo Pedro Scherer als favorieten genoemd.

Een van de spannendste vragen is of de volgende kerkvorst van de wereldwijd bijna 1,2 miljard gelovigen weer uit Europa komt of een kardinaal uit Noord-Amerika of uit het zuidelijk halfrond op de stoel van de Heilige Petrus gekozen wordt.

Afgetreden

Benedictus XVI (85) trad op 28 februari, als eerste paus van de moderne tijd, af en had die stap gemotiveerd door gezondheidsproblemen en zijn hoge leeftijd.

Zijn opvolger zal eerst enkele weken in het gastenverblijf Santa Marta van het Vaticaan wonen. Daar is een appartement voor bijzondere gasten, zei Lombardi. De 115 kardinalen die aan de verkiezing deelnemen, wonen tijdens de pausverkiezingen eveneens in het gastenverblijf. (AFP/DPA/Belga/KVDA)

Onze partners