Kadhafi wijkt niet in Libië, maar wil onderhandelen

30/04/11 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

De Libische leider Moammar al-Kadhafi heeft herhaald dat hij geen afstand zal doen van de macht in zijn land. Hij riep wel Frankrijk en de Verenigde Staten op samen met hem te onderhandelen over een mogelijke weg uit de crisis in Libië.

Kadhafi wijkt niet in Libië, maar wil onderhandelen

© Reuters

Dat deed hij in een toespraak op de nationale televisie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De NAVO "moet alle hoop opgeven op mijn vertrek. Ik heb geen officiële functie om afstand van te doen. Ik zal mijn land niet verlaten en me verdedigen tot de dood", verklaarde Kadhafi in zijn toespraak, tijdens een ceremonie rond de honderdste verjaardag van een veldslag tegen de Italiaanse bezettingsmacht in Libië.

Hij herhaalde dat de Libiërs van hem hielden en dat hij voor hen "heiliger is dan de keizer van Japan is voor zijn volk". "Ik ben heilig voor de Libische mensen, ik ben een symbool en een vader voor hen", benadrukte hij. "Maar we zijn bereid om te onderhandelen met Frankrijk en de Verenigde Staten, onvoorwaardelijk."

"We zullen ons niet overgeven maar ik roep jullie op tot onderhandelingen. Indien jullie olie willen, zullen we contracten aangaan met jullie bedrijven. Het is niet de moeite waard om een oorlog over te voeren", ging de Libische leider verder.

Aan de NAVO klonk de boodschap: "Wij kunnen onze problemen onderling oplossen, zonder dat wij moeten vechten. Trek uw troepen terug". Hij verzekerde bovendien nog dat de rebellen die tegen zijn troepen vechten "terroristen zijn die niet uit Libië komen, maar wel uit Algerije, Egypte, Tunesië en Afghanistan".

Lees meer over:

Onze partners