Kabila roept op tot morele revolutie

30/06/10 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:40

De Congolese president riep onder meer op tot bestraffing van verkrachting.

De Congolese president Joseph Kabila heeft zijn landgenoten woensdag in Kinshasa opgeroepen werk te maken van een 'morele revolutie'. Hij deed dat in een toespraak naar aanleiding van de viering van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Kabila zei dat een aantasting van het leven en de menselijke waardigheid zonder mededogen moet bestraft worden, net als verkrachting, tribalisme, regionalisme, favoritisme, onverantwoordelijkheid, diefstal en afwending van publieke goederen.

De Congolese president verklaarde dat in aanwezigheid van een vijftiental Afrikaanse staatshoofden (onder wie de presidenten van Rwanda, Oeganda en Zimbabwe), secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, koning Albert en koningin Paola en vertegenwoordigers van nog tal van andere landen.

Kabila erkende dat er de voorbije halve eeuw een aantal 'betreurenswaardige onvolkomenheden' zijn geweest. Maar hij verzekerde dat Congo zich langzaam herstelt, 'zoals een reus die wakker wordt na een diepe slaap'.

Kabila zei een en ander naar aanleiding van een groot défilé om een halve eeuw Congolese onafhankelijkheid te vieren.

De parade, waaraan vijftienduizend militairen en politieagenten deelnamen, werd gevolgd door duizenden enthousiaste Congolezen. Het défilé startte met enkele uren vertraging.

Lees meer over:

Onze partners