Justin Trudeau: Canada stopt bombardementen tegen IS

20/10/15 om 23:43 - Bijgewerkt op 21/10/15 om 03:22

De nieuwverkozen premier van Canada Justin Trudeau zei in een overwinningstoespraak dat het land zijn Liberale identiteit heropneemt. "Ik wil dit zeggen aan de vrienden van dit land over de wereld. In naam van 35 miljoen Canadezen - wij zijn terug". Trudeau kondigde ook aan dat Canada niet langer IS zal bombarderen in Irak of Syrië.

Justin Trudeau: Canada stopt bombardementen tegen IS

Justin Trudeau tijdens zijn overwinningstoespraak © REUTERS

Over IS heeft Justin Trudeau een telefoongesprek gehad met de Amerikaanse president Barack Obama, waarin hij de gewijzigde houding van zijn land inzake bombardementen heeft verduidelijkt. Canada zal noch in Irak noch in Syrië nog deelnemen aan bombardementen tegen Syrië. Wanneer dit ingaat is nog niet duidelijk. In Canada neemt de overgang van de oude naar de nieuwe regering doorgaans zon 10 dagen.

Onder de uittredende premier Stephen Harper had Canada 6 gevechtsvliegtuigen in de strijd tegen IS geworpen. Daarnaast levert Canada ook logistieke steun en werkt het aan de opleiding van Koerdische strijdkrachten. Trudeau zou Obama hebben verzekerd dat Canada wel deel blijft uitmaken van de anti-IS-coalitie. Maar een "aanvallende rol" zal Canada volgens Trudeau niet langer vervullen.

In de campagne had Trudeau gezegd dat de regering Harper niet duidelijk had kunnen maken waarom Canada zonodig moest bombarderen. Wel had hij in debatten toegezegd dat hij het aantal Canadese militairen dat bij de opleidingen van militairen in Irak was betrokken zou verhogen. Met hoeveel wilde hij niet preciseren.

Canada heeft momenteel 600 militairen in de regio van wie er ongeveer 70 aan opleiding doen.

'Vredesstichter'

Vrienden "over de wereld"; zei een hese Trudeau in een overwinningsspeech, hadden zich zorgen gemaakt over het feit dat Canada de voorbije tien jaar (onder de Conservatieve premier Harper) "zijn mededogen en zijn constructieve stem" was kwijtgespeeld. Maar nu "hebben Canadezen voor echte verandering gestemd". Hij herhaalde dat hij wil terugkeren naar de periode dat Canada eerder een vredesstichter was dan een land dat deelneemt aan oorlogsoperaties, en een land dat een sterk milieubeleid voorstond, eerder dan, zoals Harper, verregaande oliewinning toe te staan en uit milieuverdragen te stappen.

In een eerdere, nachtelijke overwinningstoespraak had Trudeau het gehad over "zonnige manieren", in een poging om zijn filosofie te omschrijven. "Een positieve, optimistische, hoopvolle visie van het openbaar leven is geen naïeve droom - het kan een krachtig instrument van verandering zijn".

De Liberalen, die in het oude parlement amper 34 zetels bezetten, wonnen maandag een absolute meerderheid van 184 zetels op 338. De Conservatieven, die van een absolute meerderheid vertrokken, vielen terug op 99 zetels. De sociaaldemocratische NDP, lang de favoriet in deze verkiezingen, zag zijn zetelaantal terugvallen van 103 op 44.

De Liberalen boekten over het hele land forse winst, maar toch minder in de centrumprovincies Alberta en Saskatoon. Alberta was de uitvalsbasis van Harper, en die provincie had erg te lijden van een energiestelsel dat onder vader Trudeau tot stand kwam.

Geboortehuis

De bijna 44-jarige Justin Trudeau keert terug naar de ambtswoning waarin hij is opgegroeid, in de periode dat zijn vader Pierre premier was. Zijn vader was trouwens premier toen Justin in 1971 geboren werd.

Lange tijd zag het ernaar uit dat Justin niet in de voetstappen van zijn vader (en van de vader van zijn moeder, die minister was) zou stappen. Hij was opgegroeid ergens tussen een normaal leven en een politiek bestaan, zei hij ooit. Hij woonde in de premierwoning, maar hij ging met de bus naar school. Hij moest soms schoolmaaltijden of schoolevenementen missen omdat er een wereldleider op bezoek was. Hij werd over de bol geaaid door de Britse premier Margaret Thatcher.

Justin werd, zoals zijn hele familie, op de voet gevolgd door de pers, ook, soms vooral door de boulevardpers. Hij probeerde een zo normaal mogelijk bestaan te leiden. Hij verhuisde naar de provincie British Columbia, werkte als ski-instructeur, hij studeerde, altijd goed in een tweetalig land, zowel Engelse als Franse literatuur, hij werkte als leraar in het middelbaar, hij bokste en bokst in amateurwedstrijden.

Uiteindelijk, na een gruwelijke kiesnederlaag voor de Liberalen in 2011, ging de jongere Trudeau onverpoosd voor de politiek. Hij werd partijleider, werd vrij algemeen bespot omwille van enkele ongelukkige uitspraken. Maar tijdens de lange kiescampagne was hij de enige partijleider met een heel hoopvolle boodschap van verandering. De laatste peilingen toonden winst voor de Liberalen maar bijlange niet de resultaten die er uiteindelijk uit de stembus kwamen.

Marihuana legaliseren

Trudeau heeft nu een solide meerderheid om zijn programma uit te voeren. Hij wil, beloofde hij tijdens de verkiezingen, gedurende drie jaar een begrotingstekort aangaan om overheidsinvesteringen te kunnen opvoeren. Hij zal de belastingen verlagen voor laagverdieners en middeninkomens, en dat compenseren door de belasting verhogen voor hogere inkomens. Hij zal marihuana legaliseren. Hij wil opnieuw een voortrekkersrol gaan spelen in internationale milieuonderhandelingen, nadat zijn voorganger Harper zich onder meer had teruggetrokken uit het Kyoto protocol. Verder zullen er meer Syrische vluchtelingen naar Canada kunnen komen, zal Canada dus niet langer zal deelnemen aan coalitiebombardementen tegen IS, en zal het land opnieuw diplomatieke betrekkingen aanknopen met Iran. Trudeau heeft ook een onderzoek beloofd naar de dood en verdwijning van vele honderden vrouwen uit First Nations, iets wat zijn voorganger had geweigerd. Trudeaus regering zal uit minstens evenveel vrouwen als mannen bestaan.

Premier Harper heeft aangekondigd dat hij zich niet alleen terugtrekt als eerste minister maar ook als leider van de Conservatieven. Hij blijft wel in het parlement zetelen.

Onze partners