Juryselectie in aanloop naar proces Boston-marathon

Dzhokhar Tsarnaev © Belga
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In de aanloop naar het proces rond de aanslag in Boston, wordt nu een jury geselecteerd. Die zal moeten beslissen of Dzhokhar Tsarnaev schuldig is aan de planning en uitvoering van de aanslag die aan drie mensen het leven kostte en 260 anderen bij de eindmeet van de marathon op 15 april 2013 verwondde.

De ondertussen 21-jarige Dzhokhar Tsarnaev wordt ervan beschuldigd zelfgemaakte bommen bij de eindmeet van de marathon in Boston op 15 april 2013 tot ontploffing gebracht te hebben. Onder de duizenden toeschouwers vielen drie doden en 260 gewonden.

De etnische Tsjetsjeen, maar Amerikaans burger, heeft niet schuldig gepleit voor alle 30 aanklachten tegen hem. Als hij in de federale rechtbank in Boston veroordeeld wordt, riskeert hij de doodstraf. Daarover zal de jury beslissen, die in de eerste stap van het proces geselecteerd wordt.

‘Onmogelijk onpartijdige jury’

Zo’n 1.200 mogelijke juryleden werden naar de rechtbank in Boston geroepen, daar hoopt rechter George O’Toole volgens persagentschap Reuters de selectie te vernauwen tot een panel van twaalf juryleden en zes reserves voor een proces dat vermoedelijk drie tot vijf maanden zal duren.

Tevergeefs hebben de advocaten van Tsarnaev maandenlang geprobeerd het proces uit Boston te verplaatsen. Volgens hen zou het onmogelijk zijn om een onpartijdige jury samen te stellen omwille van de uitvoerige berichtgeving over het proces en het feit dat duizenden de wedstrijd bijwoonden of in hun huis schuilden tijdens een dagenlang uitgaansverbod na de aanslag.

Op die manier beweren experten volgens Reuters dat het zowat onmogelijk is om juryleden te vinden die de details van de aanslag niet kennen. Verwacht wordt dan ook dat de selectieprocedure meerdere weken zal aanslepen. Ook het zoeken naar juryleden die niet volledig tegen de doodstraf gekant zijn, zou het proces kunnen vertragen. De doodstraf is namelijk verboden in Massachusetts, maar geldt wel in de zaak-Tsarnaev omdat die federaal berecht wordt.

Wraakactie

Vooral die strafmaat zal de focus van de verdediging wegdragen. Er is namelijk hard bewijs tegen Tsarnaev, wat vrijspraak onwaarschijnlijk maakt. Maar zijn advocaten zullen trachten zijn leven te sparen door de doodstraf af te wenden, aldus The Guardian.

Dzhokhar werd vier dagen na de aanslag gearresteerd toen hij zich schuilhield onder een boot in een achtertuin. Ook zijn oudere broer Tamerlan Tsarnaev wordt beschuldigd van de aanslag bij de marathon in Boston en daarbovenop van de dood van een universiteitsagent. De toen 26-jarige Tamerlan overleed echter bij een vuurgevecht met de politie in de nasleep van de aanslag.

De twee Tsjetsjenen waren al sinds hun achtste en vijftiende in de Verenigde Staten, of ongeveer een decennium ten tijde van de bomaanslag. De zwaargewonde Dzhokhar schreef op een briefje in zijn schuilplaats een mogelijk motief voor de acties neer, zo bericht The Guardian. ‘De Amerikaanse overheid doodt onze onschuldige burgers’ en ‘Wij moslims zijn een eenheid. Als je een van ons kwetst, kwets je ons allemaal’, luidde het. Ook ‘Ik kan niet verdragen dat zo’n kwaad onbestraft blijft’, zou volgens Reuters op het briefje hebben gestaan. De broers zouden zich met de aanslag willen wreken hebben voor de acties van de VS in Irak en Afghanistan.

Vermenselijken

De verdediging zal waarschijnlijk aankaarten dat Dzhokhar onder invloed van zijn broer – die er ook van verdacht wordt een rol te hebben gespeeld bij een drievoudige moord in Waltham, Massachusetts – te hebben gehandeld.

Daarnaast wordt verwacht dat zijn mentale gezondheid in vraag gesteld zal worden. Dat stelt Christopher Dearborn, professor recht aan de universiteit van Suffolk, in The Guardian. Zo zou gewezen kunnen worden op eender welke vervolging die de familie van Tsarnaev zou hebben kunnen ondergaan als etnische minderheid in Kirgizië. Daar brachten de broers het grootste deel van hun jeugd door, voordat ze met hun ouders en twee zussen naar de VS trokken.

‘Ik geloof dat de advocaten van Tsarnaev een zekere empathie willen opwekken en de jongen wat willen vermenselijken. Hopelijk genoeg om zijn leven te redden’, verklaarde Dearborn.

In de zaak-Tsarnaev werden al twee vrienden berecht, die schuldig bevonden werden aan leugens en het knoeien met het onderzoek. Minstens een van de drie beschuldigde vrienden zal tegen Dzhokhar getuigen, zo schrijft The Guardian. Een andere vriend die schuldig pleitte voor het bezit van een geweer dat gebruikt werd voor de moord op een agent tijdens de klopjacht op het duo, zou ook tegen de 21-jarige getuigen. Aanhangers van Dzhokhar Tsarnaev hebben bij eerdere verhoren voor de rechtbank actie gevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content