Jurylid: ‘George Zimmerman is weggekomen met moord’

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

“Je kon hem niet in de gevangenis stoppen, al voelden we in ons hart dat hij schuldig was.” Dat zegt een jurylid over de vrijspraak van George Zimmerman, de man die de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot in Florida.

Jurylid B29 was de laatste die nog niet van zich had laten horen na de controversiële vrijspraak van George Zimmerman. In een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC deed ze dat voor het eerst wel. “We moesten onze harten opzij zetten en naar het bewijsmateriaal kijken.”

B29 is een 35 jaar oude moeder van Puerto-Ricaanse afkomst. Ze was het enige niet-blanke jurylid in de zaak Zimmerman. Ze liet zichzelf duidelijk herkenbaar filmen door ABC, maar wilde uit veiligheidsoverwegingen alleen haar voornaam kwijt. Die is Maddy.

Onvoldoende bewijsmateriaal

Maddy vertelde dat ze er tot op het laatste moment als enige in de zeskoppige exclusief vrouwelijke jury over dacht om Zimmerman schuldig te verklaren. Dat zou tot een zogenaamde ‘hung jury’ en een nieuw proces geleid hebben, want voor een verdict was anonimiteit van stemmen nodig. Ter elfder ure hield ze op met dwarsliggen, waardoor Zimmerman alsnog als een vrij man de rechtszaal uit kon wandelen.

Zimmerman zei dat hij de zeventienjarige, ongewapende Trayvon Martin uit zelfverdediging doodschoot, hoewel hij de confrontatie zelf had uitgelokt en van de operator van de politienoodlijn tot twee keer toe te horen kreeg dat hij Martin niet moest achtervolgen.

Dat zat haar niet lekker, zei Maddy, maar strikt juridisch kon ze niet anders dan Zimmerman gelijk geven. Na haast twee dagen discussie binnen de jury kwam ze tot de conclusie dat er onvoldoende bewijsmateriaal was om Zimmerman onder de wet van Florida te veroordelen voor moord of doodslag, aanklachten die hem voor de rest van zijn leven achter de tralies hadden kunnen doen belanden.

“George Zimmerman is weggekomen met moord, maar je kan niet wegkomen van God”, zei ze. “Wettelijk waren er geen bewijzen.”

Opzettelijk gedood

Maddy geeft toe dat de juridische kant van de zaak haar in verwarring bracht. “Als je iemand doodt, dan word je daarvoor aangeklaagd. Maar zoals de wet aan ons voorgelezen werd, kan je niet zeggend dat iemand schuldig is als je niet kan bewijzen dat hij opzettelijk gedood heeft.”

Maddy vond het proces, dat er pas kwam na allerlei protestacties, dan ook een onnodige publiciteitsstunt. “We wilden die man schuldig bevinden, maar je krijgt een boekje toegestopt waarin de waarheid wordt uitgelegd. Die waarheid is dat we er niets aan konden doen. Ik had het gevoel dat het verdict vooraf al vastlag.”

Mensen teleurgesteld

Maddy vertelde aan ABC dat ze sinds het proces maar moeilijk haar draai vindt. Ze worstelt met de vraag of ze wel de goeie beslissing genomen heeft.

“Ik heb het gevoel dat ik mensen teleurgesteld heb”, zei ze. “Ik kan moeilijk slapen of eten, omdat ik naar mijn gevoel gedwongen werd om een deel te zijn van Trayvon Martins dood. Terwijl ik dat gewicht op mijn schouders draag, zie ik net zo af als Trayvon Martins moeder, omdat geen enkele moeder het verdient om die pijn te voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content