Juncker wil langere ontluizingsperiode voor eurocommissarissen

23/11/16 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:40

Jean-Claude Juncker wil de afkoelperiode voor eurocommissarissen verlengen van twee naar drie jaar. Ze zouden dus langer na hun vertrek uit Brussel toestemming moeten vragen om een andere job te mogen doen.

Juncker wil langere ontluizingsperiode voor eurocommissarissen

Jean-Claude Juncker © Belga Image

Leden van de Europese Commissie moeten voortaan tot twee jaar na hun vertrek uit Brussel toestemming vragen om een nieuwe job uit te oefenen, de voorzitter tot drie jaar. Dat stelde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag voor in een reactie op de controverse rond de benoeming van zijn voorganger José Manuel Barroso bij de zakenbank Goldman Sachs. Vandaag liggen de termijnen op achttien maanden voor Commissieleden en twee jaar voor de voorzitter

'In het licht van de recente ervaringen met leden van de vorige Commissie meen ik dat onze gedragscode moet worden aangescherpt zodat in geval van eventuele belangenconflicten aan de hoogste mogelijke ethische normen moet worden voldaan', zo stelt Juncker.

Tijdens de afkoelingsperiode moet de Commissie toestemming verlenen aan vroegere commissarissen die nieuwe activiteiten willen ontplooien. Dat moet belangenconflicten vermijden. Net na het verstrijken van die periode van 18 maanden kondigde Barroso in juni aan dat hij aan de slag zou gaan als adviseur voor Goldman Sachs, de Amerikaanse bank die volgens criticasters een dubieuze rol speelde in de kredietcrisis en de Griekse schuldencrisis.

In de brief aan het parlement stelt Juncker ook voor dat eurocommissarissen geen verlof meer zouden moeten nemen om deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Een zes jaar oud akkoord met het Europees Parlement verplicht hen momenteel om verlof te nemen om campagne te voeren, maar Juncker wil dat de eurocommissarissen net als nationale regeringsleden hun taken kunnen blijven uitoefenen tijdens deze periode. De Luxemburger verzekert dat hij waarborgen zal nemen om te voorkomen dat personeel of middelen van de Commissie voor campagnedoeleinden gebruikt worden. (BELGA/JVL)

Onze partners