Juncker wil asielzoekers verplicht verspreiden over EU-landen

Via nationale quota moeten EU-lidstaten een verplicht aantal asielzoekers opnemen en zuidelijke lidstaten zoals Malta, Italië en Griekenland verlichten. Dat staat in de Europese Migratieagenda die Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag voorstelt. Onder meer het VK is tegen.

De 28 lidstaten en Europese commissarissen hebben het altijd geweigerd, maar onder meer Duitsland en het Europees Parlement zijn nu voorstanders. Via nationale quota moeten lidstaten asielzoekers toelaten en zo de druk bij zuidelijke lidstaten verlichten, die nooit eerder zoveel vluchtelingen ontvingen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie© Reuters

Dat stelt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker overmorgen voor in zijn Europese Migratieagenda met daarin de tien belangrijkste beleidsmaatregelen voor de komende vijf jaar.

De eerste maatregelen die Europese staatshoofden en regeringsleiders eind april namen, brachten weinig zoden aan de dijk. Uit een uitgelekt document blijkt nu dat Juncker verstrekkendere voorstellen wil doen. Het aantal vluchtelingen dat een lidstaat moet opnemen zou afhangen van het aantal asielzoekers dat al werd aanvaard, de werkloosheidsgraad, het inwonertal en het bruto binnenlands product van de lidstaat. Het zou om een tijdelijk systeem gaan.

Frankrijk en Duitsland vóór

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reageerde positief en noemde een verdeling onder de EU-lidstaten ‘normaal’. Ook Duitsland, dat vorig jaar 200.000 asielaanvragen ontving, is een voorstander van het plan.

Net als Oostenrijk, waar kanselier Werner Faymann de quota als ‘een kwestie van rechtvaardigheid’ beschouwt. Ook Italië en Malta, waar veel bootvluchtelingen aan land komen, riepen de lidstaten eerder al op om de verantwoordelijkheid voor de migranten eerlijker te verdelen.

Verenigd Koninkrijk: ‘Wij zullen ons verzetten’

Andere lidstaten hebben meteen hun afkeuring laten blijken voor het plan van Juncker. Het Verenigd Koninkrijk is erg duidelijk in een verklaring van het departement Binnenlandse Zaken:

‘ (…) We zullen ons verzetten tegen om het even welk voorstel van de EU om niet-vrijwillige quota in te voeren. Onze focus moet liggen op het stoppen en als doelwit nemen van harteloze criminelen die achter deze verachtelijke mensenhandel zitten.’

Departement Binnenlandse Zaken Verenigd Koninkrijk

De Ierse minister van Europese Zaken Dara Murphy verklaarde op de openbare radiozender RTE dat hij niet denkt dat er een ‘appetijt’ kan bestaan voor een quotasysteem. In Hongarije noemde premier Viktor Orbán het voorstel van Juncker dan weer ‘een gek idee’ tijdens een radio-interview vrijdagavond. Ook Slovakije en Estland zijn tegen.

De Europese Commissie heeft hoe dan ook het akkoord van de lidstaten nodig. Eind juni vergaderen staatshoofden en regeringsleiders erover tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad.

Syrische vluchtelingen komen aan land op het Griekse eiland Kos aan de Turkse grens.
Syrische vluchtelingen komen aan land op het Griekse eiland Kos aan de Turkse grens.© Reuters

Ruim 60.000 mensen hebben dit jaar al geprobeerd om de Middellandse Zee over te steken, schat de VN. Meer dan 1.800 onder hen kwamen daarbij om, dat is twintig keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content