Juncker wil ‘alles verdedigen waar Schengen voor staat’

© Belga

Een dag voor een nieuwe Europese top over de vluchtelingencrisis heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich woensdag in Straatsburg sterk gemaakt voor het voortbestaan van de Europese ruimte zonder binnengrenzen. “Schengen is here to stay”, zo verklaarde de Luxemburger.

Een dag eerder presenteerde de Commissie van Juncker in het Europees Parlement haar voorstel voor een Europese grens- en kustwacht, met een pool van 1.500 nationale grenswachters die binnen drie dagen kunnen uitrukken indien er aan een Europese buitengrens een crisis ontstaat en de lidstaat in kwestie onvoldoende optreedt. Meer Europa aan de buitengrenzen is volgens de Commissie essentieel om de ruimte zonder binnengrenzen overeind te houden.

‘Zonder grenswacht gedaan met Schengen’

Sinds september greep een aantal Schengenlanden immers terug naar nationale grenscontroles, als antwoord op de instroom van honderdduizenden vluchtelingen via de Europese buitengrens in Griekenland. Die tijdelijke controles kunnen echter maar tot medio maart duren.

In het Europees Parlement kreeg Juncker alvast rugdekking van de traditionele pro-Europese fracties. Zonder een Europese grenswacht “is het gedaan met Schengen”, waarschuwde liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens de Belgische oud-premier zetten lidstaten die niet willen meestappen in dit verhaal “zichzelf buiten Schengen”.

‘Bevoegdheden en soevereiniteit over grenzen blijft behouden’

Juncker hoopt ook op “een snel en positief” antwoord van de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die donderdag in Brussel de bewaking van de Europese buitengrenzen bespreken.

Juncker drukte hen vanuit Straatsburg alvast op het hart dat ze hun bevoegdheden en hun soevereniteit over hun grenzen behouden en op dagelijkse basis verantwoordelijk blijven voor de grenscontroles. Daar zit volgens de groene fractieleider Philippe Lamberts meteen een “fundamentele fabricatiefout” in het voorstel.

De Europese grenswachters kunnen weliswaar uitrukken zonder dat de lidstaat in kwestie daarom heeft gevraagd, maar ze moeten ter plaatse wel opereren onder de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten die hen willen, zo stipte de Belg aan. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content