Juncker haalt uit naar Johnson en Farage: 'Patriotten verlaten het schip niet wanneer het moeilijk wordt'

05/07/16 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:31

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dinsdag uitgehaald naar de boegbeelden van de Brexit-campagne die na hun overwinning in het referendum een stap opzij hebben gezet.

Juncker haalt uit naar Johnson en Farage: 'Patriotten verlaten het schip niet wanneer het moeilijk wordt'

Jean-Claude Juncker. © REUTERS

"Patriotten verlaten het schip niet wanneer het moeilijk wordt", zo verklaarde Jean-Claude Juncker in het Europees Parlement in Straatsburg, waar de roep om hervormingen luid klinkt.

De Londense oud-burgemeester Boris Johnson was één van de pleitbezorgers van een Brits vertrek uit de Europese Unie, maar na zijn zege in het referendum kondigde de conservatief aan geen gooi te doen naar het leiderschap van zijn partij en land. UKIP-leider Nigel Farage, eveneens een boegbeeld van de brexit-campagne, kondigde op zijn beurt zijn ontslag als partijleider aan.

'Trieste helden'

"De stralende brexit-helden van gisteren zijn vandaag de trieste helden", schamperde Juncker. De Commissievoorzitter vindt het onbegrijpelijk dat de voorstanders van een Brits vertrek uit de Unie nu maanden nodig blijken te hebben om de onderhandelingen over de echtscheiding en de toekomstige relaties met Europa voor te bereiden. "In plaats van een plan voor te bereiden verlaten ze het schip."

In het debat in het Europees Parlement hamerden de leiders van de grootste politieke families erop dat Europa lessen moet trekken uit het referendum in Groot-Brittannië. "We moeten niet bang zijn voor Farage of populisme. We hebben nu nood aan een democratie van verantwoordelijkheid om onze doelstellingen te bereiken", meende EVP-fractieleider Manfred Weber.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt betreurde dan weer dat de staatshoofden en regeringsleiders niet aansturen op diepgaande hervormingen om de euro en het veiligheidsbeleid te versterken. "Een losse confederatie van natiestaten die beslissen bij unanimiteit zal nooit beslissende resultaten afleveren", zo pleitte hij voor een terugkeer naar de ideeën van de stichters van het Europese bouwwerk.

Syed Kamall, de leider van de conservatieve ECR-fractie en een aanhanger van de brexit, was uiteraard een andere mening toegedaan. "Jullie blijven het project van de jaren '50 voortzetten, een verenigde staten van Europa. Dat is niet wat de burgers wensen."(Belga/NSK)

Onze partners