Julian Assange gezocht door Interpol

© EPA

De oprichter van WikiLeaks wordt in Zweden gezocht in een zaak van verkrachting en seksuele aanranding.

Interpol heeft Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, op vraag van een Zweedse rechtbank toegevoegd aan zijn lijst van meest gezochte personen. De 39-jarige Australiër wordt in Zweden gezocht in het kader van een verkrachtingszaak.
De zogenaamde ‘Red Notices’ van Interpol vragen aan de 188 lidstaten van de internationale politieorganisatie om gezochte personen te helpen identificeren en lokaliseren, met het oog op hun aanhouding en uitlevering.

Arrestatiebevel
Een Zweedse rechtbank vaardigde twee weken geleden een arrestatiebevel uit tegen Assange. Hij wordt verdacht wordt van verkrachting, seksuele aanranding en dwang tijdens een bezoek aan Zweden in augustus van dit jaar.

Assange, die geen vaste woonplaats heeft en van wie de huidige verblijfplaats niet zeker is, ontkent de aantijgingen en zegt dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne tegen hem.

WikiLeaks, dat geheime of gecensureerde documenten publiceert, is zondag begonnen met het vrijgeven van meer dan 250.000 confidentiële en geheime Amerikaanse documenten.

WikiLeaks

In juli en oktober 2010 plaatste WikiLeaks respectievelijk 90.000 en 400.000 documenten online over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Die waren afkomstig van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst en gaven een onthutsend beeld over de reële situatie op het terrein. Vooral het bestaan van de geheime eenheid Task Force 373 in Afghanistan, baarde opzien.

In 2007 had WikiLeaks al aangetoond dat bepaalde gevangenen in Guantanamo Bay niet mochten spreken met vertegenwoordigers van het Rode Kruis.

De website doet het debat over privacy en geheimhouding hoog oplaaien. Toch won WikiLeaks eerdere rechtszaken die erop gericht waren de site te sluiten. Volgens de Amerikaanse overheid brengt WikiLeaks het leven van tipgevers in gevaar en is de publicatie van gevoelige gegevens ook een aanval op de veiligheid van de staat.

WikiLeaks deed ook met andere onthullingen van zich spreken: zo werd de mailbox van Sarah Palin gehackt, belandde het volledige dossier-Dutroux op de website alsook de ledenlijst van de extreemrechtse British National Party.

Iedereen kan informatie laten lekken naar WikiLeaks. Een team van specialisten onderzoekt de ruwe gegevens, waarna ze worden ontsloten. Steeds vaker werkt WikiLeaks ook samen met ‘oude’ media zoals The New York Times, The Guardian of Der Spiegel.

De website zelf wordt gehost door de Zweedse provider ISP PeRiQuito en door de Belgische firma ContactOffice. Dat heeft te maken met de wettelijke bescherming van het bronnengeheim in beide landen. WikiLeaks leeft van giften. Eerder dit jaar stopte de site even zijn activiteiten wegens geldgebrek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content