Journalisten Al Jazeera één jaar in cel: 'Sisi is erger dan Moebarak'

29/12/14 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Een jaar nadat drie journalisten van Al Jazeera in Caïro werden opgepakt op verdenking van terrorisme, wordt wereldwijd actie gevoerd om de vrijlating van de mannen te eisen.

Journalisten Al Jazeera één jaar in cel: 'Sisi is erger dan Moebarak'

Journalisten Al Jazeera in Egyptische cel © Reuters

Exact een jaar geleden werden drie journalisten van de nieuwszender Al Jazeera opgepakt in Egypte en veroordeeld tot zeven jaar cel omdat ze 'valse informatie zouden hebben verspreid en de Moslimbroeders steunden'. Wereldwijd wordt vandaag actie gevoerd om de vrijlating van deze mannen te eisen.

Onder meer aan de Egyptische ambassade in Londen kwamen familieleden en vrienden van Baher Mohamed, Mohamed Fahmy en Peter Greste bij elkaar. Deze drie mannen zitten al een jaar in een Egyptische cel op verdenking van steun te hebben verleend aan een terroristische organisatie, namelijk de Moslimbroeders. Maar volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn de journalisten het slachtoffer geworden van een dispuut tussen de Egyptische regering en Qatar, het land waar Al Jazeera gevestigd. Egytpe heeft het gemunt op Al Jazeera, omdat die zender een stem geeft aan de Moslimbroeders.

'Sisi is erger dan Moebarak'

Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes werd het afgelopen jaar in het vizier genomen door de Egyptische regering. Nadat Netjes een bezoek had gebracht aan het Marriott Hotel in Caïro, waar Al-Jazeera toen kantoor hield, werd ze er van beschuldigd hulp te hebben geboden aan de terroristen. Toen Netjes lucht kreeg van de aantijging, vluchtte ze naar Nederland.

'Eigenlijk is de huidige leider Abdelfattah al-Sisi erger dan Hosni Moebarak, want die laatste heeft nooit Westerse journalisten opgesloten', vertelt ze in De Standaard. 'Onder het mom van terreurbestrijding schuift hij mensenrechten aan de kant.'

Beroep

Er wordt niet alleen 'fysiek' actie gevoerd vandaag, ook op de sociale media gonst het van de steunbetuigingen. Onder de hashtags #FreeAjStaff en "#JournalismIsNotACrime eisen onder meer een heleboel internationale journalisten en nieuwsredacties de onmiddellijke vrijlating.

Later deze week buigt de rechtbank zich in hoger beroep over de vraag of de aanklacht tegen de journalisten al dan niet terecht is.

Onze partners