Jordanië executeert twee jihadisten als vergelding voor door IS gedode piloot

Sajida al-Rishawi, toen 35, tijdens haar proces © REUTERS

Als vergelding voor het levend verbranden van piloot Moaz al-Kassabeh heeft Jordanië woensdag bij zonsopgang twee jihadisten terechtgesteld. Het ging om Sajida al-Rishawi, de jihadiste van wie Islamitische Staat (IS) de vrijlating had geëist, en om Ziad al-Karbouli, die de Al-Qaeda-aanslag op hotels in Amman zou georganiseerd hebben.

Het Jordaanse leger had gezworen dat het de dood van de piloot Moaz al-Kassabeh zou wreken. “Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben (…) en onze wraak zal even groot zijn als het verdriet dat alle Jordaniërs geraakt heeft”, zei een militaire woordvoerder dinsdag in een tv-toespraak.

Woensdagochtend kondigde regeringswoordvoerder Mohammed al-Momani aan dat er bij zonsopgang twee executies hadden plaatsgevonden.

In Jordanië was tot december een moratorium op terechtstellingen van kracht. In het land gebeurt executie door ophanging.

In 2005 ter dood veroordeeld

De eerste was Sajida al-Rishawi, een 44-jarige Iraakse vrouw wier vrijlating door IS was geëist. Ze was in 2005 ter dood veroordeeld in Amman, waar ze had deelgenomen aan een zelfmoordactie tegen drie hotels. Samen met haar kersverse echtgenoot viseerde ze een huwelijksfeest in het Radisson Hotel. Zijn bomgordel ontplofte, maar bij haar haperde de ontsteking en zij bleef in leven. Ongeveer 60 mensen kwamen bij de drievoudige actie om het leven.

De tweede executie trof Ziad al-Karbouli, mogelijks de organisator van de terreuracties in Amman. Al-Karbouli werd beschouwd als de rechterhand van Al-Zarqawi, de topman van de Iraakse tak van Al-Qaeda.

IS had nogal onverwacht om de vrijlating van Al-Rishawi gevraagd, die helemaal niet zo prominent was. In ruil zou de organisatie de Jordaanse piloot en de twee intusen ook gedode Japanse gijzelaars vrijlaten. Jordanië toonde zich bereid op die vraag in te gaan, maar wilde eerst bewijzen zien dat hun piloot nog in leven was. Toen het land die niet kreeg, liepen die onderhandelingen vast.

Volgens het Jordaanse leger werd al-Kassabeh al op 3 januari levend verbrand.

(Belga/WB/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content